1.Proje: Atıklardan Antimikrobiyal Gıda Ambalajı Üretimi
“Atıklardan Üretilen Pektin ve Yeşil Çay Polifenolü Katkılı Antimikrobiyal Gıda Ambalajı Üretimi ve Test Edilmesi” başlıklı projede, Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Ayça Aydoğdu Emir ve yüksek lisans öğrencisi Özde İpsalalı da görev alıyor. Bu projede, atık sebze kabuklarından elde edilen pektin ve yeşil çay polifenolleri kullanılarak biyobozunur, antimikrobiyal ve antioksidan özellikli ambalaj filmleri üretilmesi hedefleniyor. Çevreye zararsız bu yenilikçi ürün, plastiğin yerine geçerek sürdürülebilir bir çevre için önemli bir alternatif sunuyor.
2.Proje: Gri Su Arıtımı İçin Yenilikçi Membran Filtre
“Gri Su Arıtımı İçin Klinoptilolit ve Arap Zamkı Katkılı PLA Elektroskopun Membran Üretimi ve Filtrasyonu” başlıklı projede ise Kimya Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Seniyecan Kahraman araştırmacı-bursiyer olarak yer alıyor. Bu projede, yenilenebilir ve biyobozunur malzemelerle filtre üretimi amaçlanıyor. Proje, evsel atık sulardaki mikroplastik, deterjan ve yağ gibi kirleticilerin yerinde ayrıştırılmasını sağlayarak çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sunuyor.
ÇOMÜ, çevreye duyarlı, döngüsel ekonomiyi destekleyen ve sürdürülebilir gelecek için yol gösterici bu projelere öncülük ediyor. Üniversite, bilim ve yenilik odaklı çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.
HABER MERKEZİ
BİLİM
Yayınlanma: 08 Ocak 2025 - 15:58
ÇOMÜ'den çevre ve sürdürülebilirlikte örnek projeler
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), çevre ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz’in yürütücülüğünü üstlendiği iki yenilikçi proje, TÜBİTAK ARDEB 1002 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
BİLİM
08 Ocak 2025 - 15:58