Hava resmen griden beyaza dönüşüyor. İşte havanın gri renginden beyaza bürünüşünün bile bireyde emosyonel ve fizyolojik olarak etkisi mevcuttur.Emosyonel olarak insanlar gün ışığından kış mevsininde biraz uzak durduğu için belki de depresyona yatkın olabiliyorlar. Bu da ya iştahsızlık ya da duygusal açlık şeklinde karşımıza çıkabiliyor.
O zaman bu geçişlerde neler yapılmalı; duygusal ya da fizyolojik değişikliklere ayak uydurabilmek için neler yapılmalı gelin birlikte inceleyelim:
Pekiduygusal açlıkla mücadele etmek için planınız var mı?Çünkü önüne geçilmesi güç bir durum olabiliyor. Kış aylarının rehaveti henüz kalkmadı ama bir yandan da bahar havasını hissetmeye çalıştığımız bugünlerde size kendinizi duygusal anlamda iyi hissettirecek besinleri menünüze ekleyin; koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, portakal, ceviz, havuç gibi. Unutmayın menüde çeşitlilik önemlidir. Tek düze beslenmek normal zamanda da sizi standart bir vücut gidişatına sürüklediği gibi bu geçişlerde de bu standart gidişatı daha yoğun hissetmenize sebep olur.
Eğer öğün planlamanız, bir saat ayarlamanız yoksa böyle bir alışkanlık edinmeye bu geçiş sürecinde başlayabilirsiniz. Unutmayın, atladığınız her öğün diğer öğünde ihtiyacınızdan fazla besin tüketmenize sebep olacaktır. Bu da metabolizmayı yavaşlatıcı ve kilo alımınıza sebep olacaktır.
Güne dinç ve güzel başlamanın sırrı her zaman sudan geçer. Unutmayın mucizemiz su! O yüzden bu geçişlerde gereğinden hatta tükettiğinizden daha az su tüketirseniz; bağışıklık sisteminiz, hücreleriniz ve depolarınız bu durumdan oldukça kötü etkilenecektir. Ve yine unutmayın ki cildinize de yapacağınız en iyi iyilik bol su tüketmenizdir. Kışın kuru ve soğuk havasından sonra biraz ona da can katmanız boynunuzun borcudur.
Bitki çayları vücudu arındırıcı ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Adaçayı, biberiye, kuşburnu, beyaz çay ve yeşil çay güne başlarken ve gün arasında öğünlerinize eşlik edecek ideal alternatif bitki çaylarıdır.Arındırıcılık özelliği sadece bitki çaylarında yoktur aynı zamanda çiğ sebze ve meyvelerde de bu özellik mevcuttur. Özellikle ara öğünlerinizi çiğ sebze ve meyvelerle renklendirmelisiniz ki hem gözünüz hem ruhunuz hem de bedeniniz doysun!
Metabolizmanızı mutlaka gözlemleyin, farklı kahvaltılar yaptığınızda vücudun esrarengiz cevabına siz de çok şaşıracaksınız. Klasik kahvaltılı günlerinize biraz ara verip daha ferah yoğurtlu meyveli, sütlü yulaflı kahvaltılara yer verin!
Et tercihinizi bu süreçte beyaz etten özellikle balıktan yana kullanabilirsiniz. Bu geçişlerde omega 3’ ü bol almak hatta eksiklik söz konusuysa takviye kullanmak akıl karı olacaktır. Ruhsal ve hormonel de dahil olmak üzere bir sürü döngü ve sistemde işlevi olan omega 3’ ü yine bu dönemde kullanmayı ihmal etmeyiniz.
Bu geçiş dönemlerinde sindirim sorunu ve gaz şikayetleriyaşanılabilir. Bunun için günlük meyve tercihlerinize ananas ekleyebilirsiniz. Bromelain (ananastaki bir enzim) sindirimi kolaylaştırır, vücudun su tutmasını engellemeye çalışır, iltihapları giderir. Meyve grubunun ayrıca bolca lif içerdiğini ve bu lifle de sindirim ve boşaltım sistemine yardımcı olduğunu unutmayınız.
Mevsim geçişlerinde beslenme önerileri daha arındırıcı ve ruhsal anlamda da rahatlatıcı olmalıdır.
Ağız tadı ve sağlıkla bir bahar geçirmeniz dileğiyle…
YAZARLAR
Yayınlanma: 21 Mart 2022 - 09:24
Dikkat mevsim geçişi
Hava resmen griden beyaza dönüşüyor
YAZARLAR
21 Mart 2022 - 09:24
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir