Merhaba Sevgili Okur,
Uzun zamandır sizlere yazdığım konulara dair her hafta bir çocuk kitabı tavsiyesinde bulunmaya çalışıyorum. Çünkü her zaman çocuk kitaplarını yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de okumaları gerektiğini savunuyorum. Gerek unutulan duyguların hatırlanması, gerekse çocuk dünyasına girip o heyecanı yaşamak ya da o derinlikte kendimiz için bir şeyler bulabilmek adına.
Bu hafta ise sizlere “bir şeyler dinler misiniz? Cevabınız evet ise, neleri dinlersiniz?” diye sormak istedim. Çünkü çoğunlukla dinlemekten yana izlemeyi tercih ettiğimizi fark ettim. Radyo dinlemek, müzik dinlemek, podcast dinlemek ya da sesli kitap dinlemek uygulamalarının henüz ülkemizde yaygınlaşmadığını düşünüyorum. Evet, belli bir kısım tercih ediyor ama sosyal medya kullanıcısı olup elinde telefon olan birçok gencin ya da yaşlının dinlemeyi tercih edebileceği uygulamaları kullanmadığını fark ediyorum. Devir tüketim devri ve biz yalnızca videolar izliyor çoğu zaman işimize dahi yaramayacak ürün tanıtım videolarının içinden çıkamıyoruz. Oysa dinlemek işin içine girince elimizde olanaklar olmasına rağmen tercih etmiyoruz.
Bu anlamda bu hafta tavsiye etmek istediğim bazı dinleme uygulamalarını sizlerle paylaşmak istedim. Yaptığım yolculuklarda özellikle spotfy uygulaması üzerinden podcast dinleyen biri olarak podcastlerin faydalı ve insana iyi gelen yanları olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Herkesin ilgi ve beğenisine göre hazırlanmış birçok konu var ve dinlerken birçok farklı bilgiye ulaşıp, kendinize motivasyon kaynakları yaratabiliyorsunuz. Bilmediğiniz farklı bilgilere denk gelip üzerine düşünüyor ya da bildiklerinizi yenileyebiliyorsunuz. Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur” podcastleri benim en fazla dinlediklerimden. Sizlere de önermek isterim.
İkinci olarak; radyo dinlemek. Radyo programlarının bulunduğumuz ortam, çevre, hava, eğitim, sağlık gibi konularda yaptıkları konuları dj olan kişinin programı akışında ve araya aldığı parçalar eşiğinde dinlemek bazen izlemekten daha keyif verebiliyor. En başta hayal gücünü geliştiriyor diyebilirim. Çünkü en başta yalnızca sesini duyduğunuz kişinin kim olduğunu görmüyor o karaktere bir resim çizebiliyorsunuz kafanızda.Ve dinlediğinizi somutlaştırmak yaşlılık belirtisi yaşamamak adına güzel bir egzersiz.
Üçüncü olarak; storytell sesli kitap uygulamasını tavsiye etmek istiyorum. Şahsen kitabı elimde tutup, sayfalarını çevirirken kokusunu içime çekip okumayı ve sonrasında kütüphanemde saklamayı tercih eden biri olarak yolculuk yaptığım zamanlarda storytell sesli kitap uygulaması ile kitap dinliyor vaktimi daha etkin kullandığımı düşünüyorum. Hayat şartlarında her kitabı temin etmek zorlaşmışken bazılarını dinleyerek içeriğine ulaşmak fikri de hoş gelmiyor değil tabii.
Son olarak sevgili okurlar müzik dinliyor muyuz? Diye sormak istiyorum. Çünkü konuştuğumuz birçok kişinin hayat koşturmacasında ne yazık ki buna da zaman ayıramadığını biliyorum. Belki bir konsere gitmek, canlı performans izlemek şuan şartlar açısından zorlayıcı olabilir ama online ya da ücretsiz dinleyebileceğimiz platformları kullanarak müzik dinlemeyi ihmal etmemeli ruhumuzu beslemeliyiz diye düşünüyorum. Özellikle enstrümantel bir müzik dinlerken akıcı bir şekilde hikaye yazdığımı, birçok halletmem gereken işi motive bir şekilde daha kolay yaptığımı ve yürüyüşlerde müzik eşliğinde daha tempolu yürüdüğümü söyleyebilirim.
Haftaya öneri kitabım hayat yolculuğunuzda sizlere eşlik edeceğini düşündüğüm Epsilon yayınlarından çıkan “ Yolculuk” kitabı ve spotfy üzerinden yayınlanan Epsilon Büyük Kitaplık podcasti olsun sevgili okurlar.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 03 Ağustos 2023 - 09:00
DİNLEMEYİ TERCİH ETTİKLERİMİZ
Merhaba Sevgili Okur, Uzun zamandır sizlere yazdığım konulara dair her hafta bir çocuk kitabı tavsiyesinde bulunmaya çalışıyorum
YAZARLAR
03 Ağustos 2023 - 09:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir