Köklü tarihi, 1925 yılında "Sular Fen Heyeti Müdürlüğü"nün kurulmasına kadar uzanan DSİ, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak yaklaşık 25 bin personel ile çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’nin Su Kaynaklarını Yönetiyor
Baraj inşası ile tanınan DSİ, içme suyu temini, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü ve arazi toplulaştırma gibi geniş bir alanda projeler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda, 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açılırken, 183,4 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirildi ve yıllık 5,4 milyar metreküp içme suyu temin edildi. Ayrıca, yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretim kapasitesine ulaşıldı.
GAP ve KOP Projeleri ile Bölgesel Kalkınma
DSİ, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi dünyanın sayılı entegre projelerine imza atarak, bölgesel kalkınmayı destekliyor. Bu projelerle yerelden ulusal düzeye refah sağlanması hedefleniyor. Tamamlanan tesislerden elde edilen katma değer, projelerin Türkiye ekonomisine sağladığı katkının bir göstergesi.
18.168 Tesis Milletin Hizmetinde
"Su Vatandır" anlayışıyla çalışan DSİ, son yüzyılda 18.168 tesisi tamamlayarak 5,5 trilyon TL yatırım gerçekleştirdi. Baraj ve göletler ile taşkın zararlarını önleme, sulama projeleri ve temiz enerji üretiminde elde edilen başarılar, DSİ’nin Türkiye için stratejik önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Su ve Enerji Projelerine Devam
71 yıllık tecrübesiyle DSİ, suyun gücünü milletle buluşturmayı sürdüreceğini ve Türkiye’nin su yönetiminde öncü rol üstlenmeye devam edeceğini vurguluyor.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 19 Aralık 2024 - 13:09
DSİ 71. Yılında Türkiye'nin su ve enerji gücü olmaya devam ediyor
18 Aralık 1953’te 6200 Sayılı Kanun ile kurulan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 71 yıldır Türkiye’nin su kaynaklarını yöneterek tarım, enerji, çevre ve hizmet sektörlerine katkı sağlıyor.
GÜNCEL
19 Aralık 2024 - 13:09