Merhaba Sevgili Okur,
Bu hafta Dünya Çocuk Kitapları Haftası. Bazı özel günlerin ticari boyutta piyasaya canlılık katmak için kutlandığını düşünsem de bazı özel gün ve haftaların farkındalık yaratmak adına önemli olduğunu düşünüyorum. Bu haftalardan birisi de Dünya Çocuk Kitapları Haftası.
Bu haftaya özgü, çocuklar bir şekilde okullarında açılan stantlar vasıtasıyla, o tarihe denk gelen fuarlarla, belediyelerin yaptıkları faaliyetlerle ya da kütüphanelerde yapılan yazar buluşması etkinlikleri ile kitaba karşı ayrı bir duyarlı oluyorlar. Kendi kitaplarını kendileri seçtikleri için okumaya karşı daha farklı bir istekte olabiliyorlar.
Bizlere en çok gelen sorulardan biri “Çocuğumuza kitap alırken nelere dikkat etmeliyiz? Birçok kitap var nasıl seçmeliyiz?” şeklinde. Bu haftanın anlam ve önemine özgü bende sizlere bu konuda birkaç öneride bulunmak isterim.
Öncelikle çocuklarımıza sunacağımız kitapların her birini mutlaka önce kendimiz okuyup almalıyız. İçeriklerine, yazılanlara bakıp çocuğumuzun yaş grubuna uygun olup olmadığına karar vermeliyiz.
İkinci olarak nitelikli çocuk kitaplarını tercih etmeliyiz. Nitelikli çocuk kitaplarını nasıl ayırt edeceğiz kısmında ise “edebi yönü kuvvetli, çocuğa göre dil kullanılarak yazılan, aynı zamanda resimlerin ve yazıların kurguda birbirini destekleyen yönde olan kitaplar olmalıdır” diyebiliriz. Nitelikli çocuk kitaplarının bunun dışında birçok teknik detayı olmasına rağmen ebeveyn olarak ya da hediye alacak bir yetişkin olarak bu ilk kısım seçim aşamasında önemlidir.
Seçim yaparken dikkat edilecek bir diğer husus çocuğumuzun ilgi alanına yönelik yapılan tercihlerdir. İlk okuma aşamalarında kitap sevgisi yaratmak adına bu adımda önem taşımaktadır. Hiç ilgilisi olmayan bir konuda çocuğun önüne koyduğumuz ya da okumak istediğimiz kitap çocuğun sıkılmasına ve kitaplara karşı ön yargılı olmasına sebep olabilir.
Yaşadığımız bir duruma, sıkıntıya ya da farkındalık oluşturmak istediğimiz bir konuya ilişkin tema kitaplar seçebiliriz. Ölüm, ayrılık, öfke, duygular… gibi konularda sıkıntı yaşadığımız konulara ilişkin kitap seçimleri, kitapta kahramanın yaşadıkları ile çocuğun durumu içselleştirmesini ve kendilerine çözüm yolu bulmaya çalışırken rehber edinmesini sağlayacaktır.
Metin boyutu ve resim – metin oranı çocuğun yaş grubuna göre seçilmelidir. Okul öncesi dönemde seçilen resimli çocuk kitaplarını çocuklar da resimlerini okuyarak okuma sağladıkları için önemlidir. Birlikte sayfayı çevirme hareketleri, birlikte okurken resimlerde el ile gösterme hareketleri çocuğun dikkatini kitaba yoğunlaştırmak açısından yine önem taşımaktadır.
Dünya Çocuk Kitapları Haftasına özgü önerebileceğim çocuk kitapları Nicola Edwars tarafından yazılan Fibula yayıncılıktan çıkan “ Dünyanın Çocukları”, Alain Serres tarafından yazılan Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Çocuk Olmaya Hakkım Var”, Matt Lamothe tarafından yaılan İş Bankası yayınlarından çıkan “ İşte Benim Bir Günüm”, Edmondo De Amicis tarafından yazılan İş Bankası Yayınlarınçıkan “Çocuk Kalbi” kitapları…
Dünya Çocuk Kitapları Haftamız kutlu olsun.
Sevgilerimle,
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Kasım 2022 - 09:04
Dünya Çocuk Kitapları Haftası
Merhaba Sevgili Okur, Bu hafta Dünya Çocuk Kitapları Haftası
YAZARLAR
10 Kasım 2022 - 09:04
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir