ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk dünyada bir ilki gerçekleştirerek insanda üretilen, virüse özel iki farklı antikorun tek bir test kitinde tanısını yaptı. Üretilen test kiti çok kısa sürede yanıt veriyor ve daha güvenilir.
ÇOMÜ dünyadaki bir ilki gerçekleştirerek virüse özel iki farklı antikordan test bir test kitinde birleştirerek kısa sürede daha güvenilir bir kit oluşturdu. Konu ile ilgili ise dün Troia Kültür Merkezinde basın toplantısı gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “Bu proje şu anda Türkiye’de değil. Dünyada ilk olacak. Bunun gururunu hep birlikte ÇOMÜ olarak ve tüm Çanakkale olarak inşallah bu gururu yaşayacağız. Çalışmalar önemli bir düzeye geldi. Bunun dışında şöyle bir müjde vereyim; Covid hastalığı geçirmiş olanların belirlenmesi. Antikor yoluyla bunun belirlenmesi ile ilgili bizim BAP projemizden destekli. Dünyada tek proteinle yapılan bir çalışma. Mustafa Kemal Hoca’mız iki proteinle bu çalışmasını inşallah tamamladı. Bilimsel açıdan önemli çalışma olarak bunu görüyoruz” dedi.
İKİ PROJENİN DETAYLARINI PAYLAŞTI
İki proje olduğunu daha belirten Rektör Murat, “Bunlardan bir tanesi bir hocamızın yürüttüğü derin öğrenme yöntemi ile. Bilgisayarlı tomografi verilerini bilgisayara yüklediğiniz zaman bu kişinin Covid olup olmadığını yüzde yüz tespit edecek bir yöntem. PCR’da doğruluk oranı yüzde 63. Yüzde 40’a yakın bir yanılma payı var. Bir diğeri de bir başka hocamız tamamen tahıl ürünlerinden, doğal yöntemlerle dezenfektan yapması. Kullandığımız dezenfektan maddeleri daha çok kimyasal ürünler içeriyor. Tamamen pirinç vs. gibi tahıl ürünü atıkları üzerinden yapılan çalışma ile bir ürün meydana getiriyor” dedi.
“ÖLÇÜM SÜRESİ 5 İLA 10 DAKİKA ARASINDA DEĞİŞEBİLİYOR”
Ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Sezgin Türk şunları söyledi, “PCR testini ilk günden itibaren belki uygulayabiliriz. Sonrasında, örneğin 1 ay sonra PCR testini yapacak herhangi bir etken kalmadığında biz mecburen hastalığın geçirilip geçirilmediğini anlamak için antikor testlerine ihtiyaç duyuyoruz. Antijen testleri antikor testlerine nazaran birkaç gün önce daha doğru yanıt verebiliyor. Geliştirilen test kitinin dünyadaki diğer örneklerinden farkını da anlatan Sezgintürk, “Bizim geliştirdiğimiz testin dünyadaki örneklerinden en önemli farkı, bağışıklık sisteminin virüse karşı geliştirdiği iki farklı etkeni hedef aldık. Dünya çapında şu anda tanı kitini sağlayan firmaların hepsini hedef aldığı protein, antikor aynı. Hemen hemen hepsini geliştirdiği sistem ufak tefek farklılıklarla aynı. Bizim geliştirdiğimiz sistemde iki farklı antikoru hedef alarak bu iki farklı antikoru aynı anda tespit edecek bir tanı kiti geliştirmek oldu. Ölçüm süresi 5 ila 10 dakika arasında değişebiliyor. Kesinliğinin ve doğruluğunun çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki aşamada bunu antijen testine devredebiliriz. Burun akıntısından örnek alarak da bu testi geliştirebiliriz. Şu an o bilgi ve teknolojiye sahibiz. Bu projenin gelecekteki bir sonraki adımı olarak nitelendirebilirim”
“SADECE BİR DAMLA KAN ALIP ÜZERİNE DAMLATTIKTAN SONRA SONUCUNU GÖREBİLECEK”
Test kitlerinin nerelerde kullanılabildiğine dair de açıklamalarda bulunan Türk, “Son 8-9 ayda yaşadığımız salgından sonra çok çok daha önemli olduğunu görüyoruz. Günden güne daha önemli hale geliyor. Sahada çalışan elemanları çok olan işletmelerde sadece bir damla kan alıp üzerine damlattıktan sonra sonucunu görebilecek. Salgına rağmen üretime devam etmek zorunda olan işletmeler, askeri birlikler, yakın temasın fazlaca sektörler ve buna benzer aklınıza gelebilecek sektörlerde bu test kiti kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
BİLİM
Yayınlanma: 08 Eylül 2020 - 16:00
Dünyada bir ilk! Tek bir test kitinde tanı koyulacak
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof
BİLİM
08 Eylül 2020 - 16:00