Eğitim-SEN Çanakkale Şubesi ataması yapılmayan 500 bin öğrenmenin atanmayı beklediğini, 1 milyona yakın kadrolu öğretmenin ise ücretlerinin iyileşmesi ve mesleki özerkliğinin güçlendirilmesini beklediğini belirtti. Açıklamanın devamında ise eğitim emekçilerinin uzaktan eğitim yorgunu oldukları vurgulandı.
Eğitim-SEN Çanakkale Şubesi yazılı olarak yaptığı açıklamada kadrolu ve ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarını dile getirdi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Ataması yapılmayan 500 binin üzerinde öğretmen atanmayı, bir milyona yakın kadrolu öğretmen ise çalışma koşullarının, ücretlerinin iyileşmesini ve mesleki özerkliğinin güçlendirilmesini bekliyor. On binlerce öğretmen isteğe bağlı yer değişikliği ile demir attıkları kentlerden başka bir kente gitmeyi, on binlerce öğretmen her gün yüzlerce kilometre gidip geldikleri köylerden kente dönmeyi hayal ediyor. Öğretmenler ayrımcılıklarla karşılaşmaktan, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren, boyun eğdiren mekanizmalardan, seçmeli dersler konusundaki baskılardan, büyük bir kısmının üye olduğu sendikalarının haklarını savunmamasından, toplumsal cinsiyet ve etnik kökene dayalı eşitsizliklerden ve karar süreçlerinden dışlanmaktan yoruldular”
TÜRKİYE İÇİN UTANÇ VERİCİDİR
Açıklamanın devamında ise, “Geçtiğimiz beş yıl içinde ataması yapılan tüm öğretmenler sözleşmeli olarak atanmış, MEB bünyesinde toplamda 110 bin ‘sözleşmeli öğretmen’ güvencesiz olarak istihdam edilmeye başlanmıştır. Sözleşmeli olarak atanan öğretmenler iktidara yakın sendikalara üye olmaya zorlanmakta, iş güvencelerinin pamuk ipliğine bağlı olduğu her fırsatta kendilerine hatırlatılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, ücretli öğretmenlik uygulamasıyla birlikte, eğitim-öğretim ortamında ve eğitimin niteliğinde bozulmaya neden olmuş, eğitim emekçileri arasında statü farkı oluşmasını, ekonomik ve sosyal hak kayıpları yaşanmasını beraberinde getirmiştir. İktidar ve MEB’in eğitimde sözleşmeli ve güvencesiz öğretmen istihdamını adım adım kural haline getirmek istediği açıktır.2003-2020 yılları arasında KPSS’ye giren her 100 öğretmenden ortalama sadece 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması Türkiye için utanç vericidir” açıklamasında bulunuldu.
GÜNDEM
Yayınlanma: 24 Şubat 2021 - 16:57
"Eğitim emekçileri uzaktan eğitim yorgunu oldular"
Eğitim-SEN Çanakkale Şubesi ataması yapılmayan 500 bin öğrenmenin atanmayı beklediğini, 1 milyona yakın kadrolu öğretmenin ise ücretlerinin iyileşmesi ve mesleki özerkliğinin güçlendirilmesini bekledi
GÜNDEM
24 Şubat 2021 - 16:57
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir