Sokağın her bir sakini Eski Devlet Hastanesinin açık tutulması gerektiğini sürekli dile getirdi. Sürekli dile getirilen ve “neden” sorusunu duyan Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, durumu değerlendirdi ve gerekli girişimleri yaparak sonuç aldı.
ŞEHRİN TAMAMI DESTEK VERİYOR
Cumhurbaşkanlığı olurunun alındığını geçtiğimiz günlerde açıklayan Gider, önümüzdeki birkaç yıl içinde hastanenin yeni baştan yapılarak hizmete açılacağına işaret etti. Bu karar, şehrin bütün katmanlarında destek buldu.
Şehrin merkezinde yaya olarak ulaşılabilecek bir hastanenin herkes için çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen vatandaşlar “Şehir yaşlanıyor ve merkezde sağlık hizmeti alabileceği bir hastanenin olması çok önemli” diyerek projeye destek verdi.
CUMHURİYET DEĞERİ BAŞHEKİMLİK
Geçtiğimiz yıllarda Toki Konutları yapılacağı iddiaları üzerine Çanakkale Belediyesi Başhekimlik binası olarak kullanılan ve 1935 – 1938 yıllarına ait binanın Mimar Ernest Arnold Egli cephe özellikleri taşıdığına dikkat çekilmişti.
2009 yılında başlayan mücadele 2013 yılına kadar sürdü ve kazanan Eski Devlet Hastanesi Başhekimlik binası oldu. Bilirkişi incelemesinde bu Cumhuriyet Eseri olarak tescil edilmesi istenen bina ile ilgili şu görüşlere yer vermişti.
“Adı geçen bina Çanakkale kenti açısından mahalli ve tarihi bağlamda simgesel bir özellik taşımaktadır. Devlet Hastanesinin burada kalabilen birkaç doğal ve mimari kalıntıyla birlikte şehrin bu bölümüne kimlik veren bir eser konumundadır. Korunması kültür varlığı niteliği taşımakta olduğu ve günümüze ulaşabilen Cumhuriyetin ilk dönemine ait yapılar azdır. Bu yapıların hızla azalmakta olduğu dikkate alınırsa kent tarihine ait bir dönemi simgeleyen yapının korunması önem kazanmaktadır. Mütevazi yapılı olmasına karşın dönemin hususiyetlerini yansıtan bir taşra örneği olması açısından önemlidir. Dava konusu yapının bu özellikleri bakımından bir dönemin özelliklerini gösteren korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşımaktadır”
Bu vesile ile bilirkişi heyeti binanın 2.grup kapsamında değerlendirilmesi gerektiği görüşüne yer vermişti. Adı geçen binanın yakınlarında pek çok tescilli yapı ve yer bulunduğuna dikkat çekilmiş ve eski başhekimlik binası koruma altına alınmıştı. Bu sebeple, eski hastanenin tamamı yıkılacak ancak bu tescilli ve sivil mimarlık örneği Cumhuriyet Dönemine ait yapı kalacak.
ÇOK ÖNEMLİ BİR TETAY DAHA ORTAYA ÇIKTI
Eski Çanakkale Devlet Hastanesi merkezde olması nedeniyle etrafı tescilli yapılar ve yerlerle sarılmış durumda. Halk Bahçesi, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve civarındaki tescilli binalar, Endüstri Meslek Lisesi gibi yapıların da etkisiyle alanda çalışmak ve genişlemek oldukça güç.
Stadyum Caddesi üzerinde anıt ağaçlar yıllara meydan okuyor; tabi aynı zamanda dikmeden kesmeyi seven insanoğluna..
Yalnızca bunlar değil; yine bu bölgede anıt ağaç olarak tescil edilmiş, geçmiş dönemde yürüyüş yolu olarak tasalanmış ağaçların varlığı da yeni bina yapımını güçleştirecek.
Şöyle ki; Halk Bahçesi’nin İnönü Caddesine bakan kısmında ki ağaçlar anıt ağaçlar olarak (Alman sokağı ile Mehmetçik Bulvarı ve Beylik Bahçe Sokak’a kadar ulaşan) tescillendiği ortaya çıktı. Keza bu yürüyüş yolu eski devlet hastanesi bahçesinden devam ederek yıkımı gerçekleştirilen Karayolları 142. Şube müdürlüğü bahçe duvarından devam ederek Atatürk Caddesine çıkan yolun üzerindeki bütün ağaçların tescilli olduğu ortaya çıktı.
Çınarlık Sokak anıt ağaçları yer yer kesilmiş olsa da halen ayakta kalanlar var
Hastane bahçesinden Atatürk Caddesine çıkıldığında Çanakkale Belediyesi yönüne doğru, Tarım İl Müdürlüğü Bahçesinin sonuna kadar olan yol ve 18 Mart Stadyumu kavşağına kadar ilerleyen yolun da yürüyüş yolu olarak planlandığı ve ağaçların anıt ağaç olarak tescillendiği öğrenildi.
2006 yılına ait google'dan elde edilmiş görsel. Dikkatle incelemeniz ve yıllar içinde yapılan değişiklikleri görebilirsiniz.
Öte yandan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden geçen Stadyum Caddesi, Tapu Kadastro Müdürlüğü önünden geçen Çınarlık Caddesi üzerindeki ağaçlar dahil olmak üzere vakti zamanında tescillenerek anıt ağaç olarak kabul edilmiş.
BELEDİYE BU YOLU YENİDEN HAYATA GEÇİRSİN
Yer yer anıt ağaç olsa da kesilerek bir şekilde yok edilmiş olmasına karşın Çanakkale Belediyesi geçmişten günümüze kadar gelmiş bu yürüyüş yolunu eğer yeniden hayata geçirebilirse çok şık bir iş yapılmış olur.
Yukarıdaki fotoğraf karesi 2009 yılına ait.
Çanakkale Devlet Hastanesinin yeniden açılacak olmasının da verdiği cesaret verici hamle ile birlikte anıt ağaçlarla taçlandırılmış bu yürüyüş yolu şehre işlevsel olarak kazandırılırsa dünden bugüne gelen anıt ağaçlar da korunmuş ve geleceğe taşınmış olur.
KAMU KAMPÜSÜ ÖNCELİK DEĞİLDİ
Geçtiğimiz yıl yıkımı yapılan Karayolları 142. Şube Müdürlüğü arazisi üzerine yapılması planlanan Kamu Kampüsü hayal oldu. Peki ama ne oldu da bu proje iptal edildi veya başarısız oldu.
Çanakkale Belediyesi mücadeleyi kazanmıştı. Kamuoyunun değerlendirmesine göre Kamu Kampüsünün aciliyeti yoktu.
Dönemin Ak Parti Milletvekili Bülent Turan’ın ortaya attığı proje için 20 milyon lira kaynak ayrılmıştı. Projesi hazırlanan ve pek çok kamu kurumunun içinde yer alacağı bir bina yapılacaktı ancak Endüstri Melek Lisesinin varlığı bu durumu engelledi.
KAMPÜS NASIL HAYAL OLMUŞTU
Pek çok sivil toplum kuruluşları önceliğin bu olmadığının yanı sıra yeşil alanların betona dönüştürülmesine karşı çıkmıştı. Çanakkale Belediyesi ise farklı yerden girdi ve buraya yapılacak kamu kampüs kütlesinin tescilli bina olan Çanakkale Mesleki ve Teknik Anadolu binasını gölgeleyeceği gerekçesiyle itiraz etti.
Diğer yandan, eski Devlet Hastanesinde başhekimlik olarak kullanılan binanın Cumhuriyet Eseri olarak tescilinin yapılmış olması; keza bu bölgede anıt ağaçların yer aldığı da göz önünde bulundurulunca 142. Karayolları Şube Müdürlüğü arazisine yapılmak istenen Kamu Kampüsü çıkmaza girdi.
Bu görsel de 2013 yılına ait. Dikkatle incelendiğin genel olarak yeşil tonların yer yer azaldığı dikkat çekiyor.
Belediyenin muhalefeti aşılıncaya kadar; ücretsiz otopark olarak kullanılacağa benziyor. Kamuoyunun da şehrin öncelikleri arasında değildi diye yorum yapması projenin rafa kaldırılmasını güçlendirdi.
Gelişmeler yan yana konulduğunda Kamu Kampüsü hayali suya düştü ama vazgeçilmedi.
Bu da 2024 yılına ait görsel. Genel olarak her geçen gün ağaç sayısı azalmış ve neredeyse hunharca talan etmişiz. Ağaçlarımızı korumak yerine kesiyor ve yok ediyoruz ama yerine yenilerini dikmiyoruz.
HABER MERKEZİ
SAĞLIK
Yayınlanma: 22 Ocak 2025 - 14:51
Güncelleme: 22 Ocak 2025 - 16:33
Eski Devlet Hastanesi projesinde yeni gelişme
Ak Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, şehrin önceliğini göz önünde bulundurarak eski Devlet Hastanesini yeniden hayata geçirmek için başlattığı çalışmayı sonuçlandırdı. Şehrin kalbinde eski hastane yenilenerek yeniden hizmete açılacak.
SAĞLIK
22 Ocak 2025 - 14:51
Güncelleme: 22 Ocak 2025 - 16:33