Son zamanlarda ‘ fermente besin ‘terimini çokça duymaya başladık. Sağlığa olan etkileri ve geleneksel besinler olmaları sayesinde günlük beslenme rutinleri içinde yer almaya başladılar.
Fermantaston yani mayalanma bakteri, maya, mantar gibi mikroorganizamalar ve enzimler ile besinlerin çürümesidir. Bu esnada köpürme veya ısı farkı oluşur. En iyi fermente besinler ise yakından bildiğimiz yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt bazlı, ekşi mayalı ekmek, tarhana, boza gibi tahıl bazlı, şalgam, turşu gibi sebze ve meyve bazlı olanlardır.
Fermantasyon ile vitamin sentezi artar, besleyici değer yükselir, besinlerde bulunan sindirimi güçleştiren fitat, tanen gibi maddeler parçalanır, bağırsak mikrobiyatası da güçlenir. Neredeyse ilk fermente besin olan sirkenin besin değeri yoktur ancak asetik asit içeriği ve antibakteriyel olması nedeni ile beslenmede ve kilo verme programlarında yer alır.Bu nedenle de evde sirke yapımı popülerliğini korumaktadır.
Süt ürünleri içerisinde en çok tüketilenler yoğurt, ayran, peynir ve kefirdir. Kefir bağırsak sağlığını destekleyerek metabolizmanın düzenlenmesi ve kilo kaybı için tercih edilen bir içecektir. Kefir biyotin, A, B2, B12, folik asit vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerinin de iyi bir kaynağıdır. İnek sütünden yapılabileceği gibi keçi sütünden de yapılabilir.
Yine geleneksel besinlerimizden olan tarhana içindeki tiamin ve piridoksin içeriği ile, vücutmetabolizmasının düzenlenmesini sağlar ve kilo kaybını destekler. Ancak hazırlama aşamasında içine giren un grubunun rafine edilmemiş olanlarını kullanmak sağlık yararlarını arttırır.
Evde hazırlayarak tüketilen fermente besinlerin ilk sıralarında turşu gelir. Turşulardan elde edilen laktik asit bakterileri hastalıklardan koruyucu potansiyel etkiye sahiptir. Turşu sindirimi iyileştirmekte, bağışıklığı güçlendirmekte, enfeksiyonlardan ve inflamatuar bağırsak hastalıklarından korunmada etkilidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 28 Aralık 2020 - 10:00
Fermente besinlere masanızda yer açın
Son zamanlarda ‘ fermente besin ‘terimini çokça duymaya başladık
YAZARLAR
28 Aralık 2020 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir