Galatasaray neredeyse iki sezondur defalarca ilk on birinde full yabancı futbolculara yer verdi. Defalarca sahada yerli futbolcu bulamadık sarı kırmızı renklere bürünmüş. Önce yadırgadık, sonra alıştık. Bir müddet konuştuk ve durulduk. Yabancı futbolcu sayısında ki serbestlik aslında Türk futbolunu vurdu elbet ama bir taraftan da toplumun sevgi bağlarını da zedeledi.
Biliyorsunuz ki; TON TV’de bir siyasi program yapmaktayım daimi konuklarımla birlikte. Program konuklarımdan Yusuf EROĞLU’nun dikkatinden geçtiğimiz hafta program öncesinde bir şey kaçmadı. Bir hafta önce yeni bir kameraman başlamıştı işe. Pırıl pırıl bir üniversite öğrencisi. İstanbul’dan gelmiş okumak için. İsmini sorduğumuzda ALPAY cevabını aldık ve Yusuf abim hemen doğum tarihini sordu. Anlamıştı çünkü adının ne sebeple konduğunu. Alpay doğum tarihini söylemek yerine hemen adının eski milli futbolcu ve bugün Ak Parti milletvekili olan Alpay ÖZALAN’dan geldiğini söyledi. Babası Beşiktaş taraftarıydı Alpay’ın ama kendisinin Fenerbahçe’yi tuttuğunu söyledi.
Futbolcu isimlerinin doğan çocuklara konması çok eski bir gelenek ülkemizde. Mesela kardeşim de Can BARTU’nun ismini taşımakta. Can CANKAYA. Babamın Fenerbahçe sevgisi ve dönemin centilmen futbolcusu ve hatta basketbolcusu CAN BARTU hayranlığı kardeşimin adının CAN olma sebebidir. Örnekler o denli fazla ki, sizlerin de çevresinde mutlaka bildikleriniz vardır.
İyi de, şimdi kim örnek olacak Türk insanına, Türk gencine. Futbol dediğimiz seyir sporundan artık büyük bir ekonomi olarak bahsedilmekte ve toplum istekleri yok sayılmakta. Gençler kendilerine yerli bir futbol idolü seçmek isterlerken artık bu gerçekleşmiyor. Ülkenin gözde takımlarında bulunan yerli futbolcular sadece yedek kulübesinin tozunu almaktalar. Yani örnek futbolcu artık yok.
Can BARTU, Mustafa DENİZLİ, Lefter KÜÇÜKANDONYADİS, Cemil TURAN, Metin OKTAY, Hami MANDIRALI, Cüneyt TANMAN, Selçuk YULA, Erdal KESER, Fatih TERİM, Şenol GÜNEŞ…
Neredeler? Ülkemizin İstanbul dışından Şampiyon olan ilk takımı Tranzonspor’dur. Tam altı şampiyonluk elde ettiler. O altı şampiyonlukta kadrolarında kaç yabancı futbolcu vardı dersiniz? HİÇ… Evet hiç yabancı futbolcuları olmadan altı kez şampiyonluğa ulaştı Trabzonspor. 1983-1984 sezonun da elde ettikleri şampiyonluğun kadrosu şöyleydi;
“Şenol Güneş, Turgay, Necati, Bahattin, Şenol Ustaömer, Lemi, Osman Denizci, Hasan Vezir, Hasan Şengün, Kemal, K. Osman, Güngör, İsmail Hakkı, Sinan, İhsan, İsmail, Mustafa, Mehmet, Gökhan, Levent, İskender”.
İstediğiniz kadar yetenekli olun bir Türk olarak, adınız Türk ismi olduktan sonra göz önünde ki takımlarımızdan birinde ancak yedek kulübesi ile imtihan edilirsiniz. Adı sanı duyulmamış bi halta yaramaz futbolcuları bizlere dünya yıldızı gibi yutturmaya çalışan yöneticiler ile menajerlerin yakınlıkları denetlenmedikçe de bu durum böyle sürüp gidecek. Yabancı futbolcunun akıl almaz rakamlara ülkemizde yan gelip yattığı sistemin içerisinden artık halkın sevgilisi durumuna gelebilecek Türk gençlerinin önünü açmamız bu sistem devam ettikçe imkansız görünüyor.
Milli takımımız tüm bu olumsuzlukların gölgesinde iki milli maça çıkacak bir hafta içerisinde. Başarılar dilerim, kalbimiz sizinle.
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Ekim 2019 - 10:29
Futbol
Galatasaray neredeyse iki sezondur defalarca ilk on birinde full yabancı futbolculara yer verdi
YAZARLAR
10 Ekim 2019 - 10:29
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir