Ülkemizde ve yöremizde geleneksel hale gelen Hıdrellez, Nevruz gibi kutlamaların yanı sıra köy hayırları da çiftçi cemiyetleri etkinliği olarak da anılıyor.
Çanakkale ve ilçelerinin kırsal alanlarında; bazı ilçelerin mahallelerinde gerçekleştirilen köy hayırlarına isteyen herkes davetsiz olarak katılabildiği gibi hayır sonrasında kalan yemeklerden, ekmeklerden evine de götürebiliyor.
Köy hayırları tamamen köylünün katkısıyla yapılıyor. Hayır günü yenilip içildikten sonra geride kalan bulgur, pirinç, hayvan veya yemek yapmak için hazırlanan odunlar mezatta açık artırma ile satılıyor.
Kırsal kesimde köylüler komşu köylerin hayırlarına toplu olarak katılıyor. Köy muhtarları mümkün mertebe köy hayırlarını komşu köylerle aynı tarihlere getirmemeye gayret gösteriyor.
Bayramiç’in köylerinde yapılacak bazı hayırların tarihleri şöyle.
28 Nisan Pazar/ Akçakıl - Dağoba - Yanıklar
4 Mayıs Cumartesi/ Aşağışevik
5 Mayıs Pazar/ Merkez Menderes Mahallesi - Sarıdüz - Yassıbağ - Yeşilköy
6 Mayıs Pazartesi/ Kurşunlu - Örenli
11 Mayıs Cumartesi/Tepeköy(Muratlar Köyü) - Yeniceköy
12 Mayıs Pazar/ Aşağışapçı - Külcüler - Muratlar - Sarıot - Serhat - Türkmenli
18 Mayıs Cumartesi/ Cazgirler
19 Mayıs Pazar/ Karaibrahimler
25 Mayıs Cumartesi/ Daloba - Hacıdervişler - Kaykılar
26 Mayıs Pazar/ Alakeçi - Çavuşlu - Çırpılar - Güvemcik - Saraycık - Söğütgediği - Üçyol - Üzümlü - Yaylacık
1 Haziran Cumartesi/ Yukarışapçı
2 Haziran Pazar/ Beçirganlar - Gedik - Karaköy - Korucak - Zerdalilik
9 Haziran Pazar/ Palamutoba
Bu takvim içinde iki köyün hayır etkinliğine dikkat çekmek istiyoruz.
11 Mayıs: İlki, Bayramiç’in Muratlar Köyü hayır programı. Bu köyde durum diğer köylerden biraz farklı. Hayır etkinliğinin yanı sıra aynı zamanda genç kızların ve erkeklerin “aşk sokağı” üzerinde yürüyerek gönlünün sultanını arıyor. 70 yıldır süre gelen bu gelenek her hayır programında tekrarlanıyor ama köyler şehirlere göçtükçe alışkanlıklar ve istekler de değişime uğradı.
Aşk Sokağında artık işler eskisi kadar görkemli olmasa da gelenek yaşatılıyor. Çevre köylerden gelen kızlar, oğlanlar bu sokakta haya yürüyor ve gönlünün sultanını arıyor. 11 Mayıs Cumartesi günü yine kızlar ve oğlanlar gönüllerine girecek kişiyi arayacak.
19 Mayıs: Karaibrahimler Köyü civarda en kalabalık, en çok ziyaret edilen köy hayırlarının başında gelir. Garipçe Hayrı 10 binlerce kişinin katıldığı tarihsel bir etkinlik. 3 Garip dededen ismini alan Karaibrahimler Köy ühayrı bölgenin en kapsamlı sosyalleşme etkinliği.
Hazırlıklar bir hafta önceden başlıyor ve yüzlerce kazan keşkek, 100’e yakın küçük baş hayvan, tonlarca tahıl gibi son derece büyük bir hayır olan Garipçe Hayrına her yıl 20 binin üzerinde misafir katılıyor. Hayır, köyün mesire alanında düzenleniyor.
CUMA ALi SAĞLAM
GÜNCEL
Yayınlanma: 15 Nisan 2024 - 13:23
Garipçe Hayrı ne zaman ?
Günümüzde tarihsel ve kültürel geçmişimizin zenginliğinin göstergesi olan köy hayırları başlıyor. Geleneksel olarak bahar aylarında yapılan köy hayırlarında Bayramiç öne çıkıyor. Bayramiç’in köylerinin hayır tarihleri belli oldu.
GÜNCEL
15 Nisan 2024 - 13:23