Gazete Duvar'da yayınlanan Serpil Kurtay'ın kaleme aldığı ''Tekirdağ’da ayat gelip geçer; isteyen soğuk su, isteyen rakı içer'' yazısını sizlerle paylaşmak istedik. Trakya şivesi ve Trakya kültürü üzerine yapılan onlarca şaka çocukluğumuzdan beri hayatımızın bir noktasında karşılık buldu. Gazete Duvar'da Serpil Kurtay'da bu mizahı ve neşeyi bu haftaki köşesine taşımış.
Kurtay diyor ki ''Türkiye’nin en eğlenceli şehirlerinden biri Tekirdağ... Onlar kendilerine “anason kokan şehrin çocukları” diyorlar. Şivesi, alkole olan düşkünlüğü, eğlencesi ve mizahıyla Trakya bambaşka bir bölge. Trakyalılar'da bu kültürü yaşatmaya ant içmiş gibi. Bir de Trakya şivesi var, ''Mari, Mara, mare, mori'' gibi hitap şekilleri kullanır kadınlar kendi aralarında sohbet ederken. Göçmenliğinde etkisiyle kullanılan kelimeler dillere destan olur. Mesela ''kızan'' erkek çocuk demektir, çayır çimen anlamına gelen ''pangallık'' kullanılır, alkol içmek yerine ''piiz, piizlemek, piizlenmek'' ''H'' harfi genelde unutulur ve ''H'' harfi kullanılmayan kelimeler bir anda eklenir. Trakya'nın kültürünün oluşmasında ''macır'' diye tabir edilen Bulgaristan göçmenlerinin büyük etkisi vardır. Eğlence, dans, düğün, yemek, eli açık olmak, muhalif kimlik hep macırlıktan gelen özellikler olarak yüklenir bünyeye. Serpil Kurtay yazısında, ''Tekirdağlılar, “Sorun bizim çok içmemiz değil, ülkenin geri kalanının alkolü ayıp olarak görmesi...” diyorlar ve ekliyorlar: “Hem biz çok içmiyoruz ki akşaaamdaan akşamaaa...” ifadeleriyle eğlenmeye ve alkole olan tutkuyu açıklıyor.
GÜNDEM
Yayınlanma: 27 Nisan 2023 - 13:54
Gazete Duvar'ın perspektifinden Trakya kültürü
Gazete Duvar'da yayınlanan Serpil Kurtay'ın kaleme aldığı ''Tekirdağ’da ayat gelip geçer; isteyen soğuk su, isteyen rakı içer'' yazısını sizlerle paylaşmak istedik
GÜNDEM
27 Nisan 2023 - 13:54
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir