Fener altı mevkiinde, kaya içinde oyulmuş küçük bir giriş ve küçük bir odadan ibarettir.
Yazıcıoğlu Mehmet Efendi’nin makamıdır. Bu oyuğun kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Çilehane adının verilmesinin sebebi, Yazıcızade Mehmet Efendi’nin zaman zaman burada inzivaya çekilmesidir. Mehmet Efendi’nin ünlü eseri Muhammediye’yi çilehane adı verilen bu küçük mağarada yedi yılda (1442-1449) inzivaya çekilerek yazdığı söylenir.
Tasavvuf yoluna girenlerin manevi olgunluğa ulaşmak için insanlardan ayrılıp küçük bir odada yalnız Allah’ı düşünmek, ona ibadet etmek, onun isimlerini anmak, susmak, az yemek ve az içmek gibi uygulamalar ile zihnin Allah düşüncesinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesi sağlanmaktadır. Bu uygulamanın temelinde peygamber efendimizin S.A.V. Peygamberlik gelmeden önce Hira Mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine onun Ramazan ayının son 10 gününde itifaka çekilmesi esas alınmıştır.
Yazıcızade Mehmet Efendi çilehanede iken rüyasında peygamber efendimizi gördüğünü ve kendisinden onu anlatan bir eser yazması istediğini belirtmesi üzerine yedi yılda “Muhammediye” adlı eserini 1449 yılında burada yazmıştır.
HABER MERKEZİ
YAŞAM
Yayınlanma: 30 Eylül 2023 - 15:27
Gelibolu'da bir çilehane olduğunu biliyor muydunuz?
Fener altı mevkiinde, kaya içinde oyulmuş küçük bir giriş ve küçük bir odadan ibarettir.
YAŞAM
30 Eylül 2023 - 15:27