2 Temmuz tarihinde başlatılan kampanya kapsamında, İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri, ilçedeki esnaf ve kahvehanelerde vatandaşlara broşür dağıtarak KKKA'nın önlenmesi konusunda bilgi verdiler. Ayrıca, Alaeddin Mahallesi Muhtarlık binasına afişler asıldı.
Bilgilendirmede öne çıkan noktalar şu şekilde sıralandı:
Kene riskinin yüksek olduğu tarla, bağ, orman ve piknik alanlarına gidilirken, vücudu kapatan giysiler giyilmesi ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi.
Kene riskli alanlardan dönüldüğünde, kişilerin kendilerini ve çocuklarını kontrol etmeleri ve kene bulunması durumunda uygun malzemelerle çıkarılması tavsiye edildi.
Keneyi çıkaramayan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği, kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin o kadar az olacağı vurgulandı.
Hayvanlarda belirti göstermeden ilerleyebilen hastalığın, sağlıklı görünen hayvanlardan da bulaşabileceği, bu nedenle hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına çıplak elle temas edilmemesi gerektiği ifade edildi.
Hastalığa yakalanan kişilerin kan ve vücut sıvıları ile hastalığın bulaşabileceği, bu yüzden hasta ile temas eden kişilerin gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) alması gerektiği bildirildi.
Kene vücuda tutunduğunda, çıplak elle öldürülmemesi ve patlatılmaması, ayrıca kene üzerine sigara, kolonya veya gaz yağı dökmekten kaçınılması gerektiği belirtildi.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 19 Temmuz 2024 - 12:32
Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden KKKA bilgilendirmesi
Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi.
GÜNCEL
19 Temmuz 2024 - 12:32