Gertrude Bell’in 30 Nisan’da Yunanistan’ın Pire Liman’ından yola çıkan Bell 1 Mayıs 1899’da Çanakkale’ye vardığını ifade eden Troya Müzesi yapmış olduğu paylaşımda; "
30 Nisan’da Yunanistan’ın Pire Liman’ından yola çıkan Bell 1 Mayıs 1899’da Çanakkale’ye varmıştır. 1 Mayıs Pazartesiye ait günlüğün ilk cümlesi şöyle başlar; “Troya’ya gitmeye karar verdik”. Troya’ya gelişini ise şu satırlarla anlatır: “Tepenin zirvesinde Çanakkale Boğazı, ötesinde İmroz [Gökçeada] ve Semadirek [Samothraki], sonunda uzun, alçak sırtın bulunduğu Troya Ovası ve onun ötesinde de Tenedos [Bozcaada] vardı.… Tepenin üstündeki bir Rum köyü olan Erenköy'de (İntepe) öğle yemeği yedik ve bir saat dinlendik. Bir deve kervanı geçti”
Bell’in arkeolojiye ilgisinin başladığı 1899 gezisi hayatında önemli bir yer teşkil eder. Sonrasında yolu Ortadoğu’da düşer. Irak’ın sınırlarının çizilmesinde aktif olarak rol oynar. Günlüğünde şöyle yazmaktadır: “Ölmeden önce, Faysal'ın Pers sınırlarından Akdeniz'e kadar hüküm sürdüğünü göreceğim”. Bu hayal için çalışmaya devam etmiştir: “Bu sabah tüm vaktimi Bağdat'taki ofisimde Irak'ın güney sınırlarını belirleyerek geçirdim. Çok güzel bir sabahtı...”
1926’da açılacak olan Bağdat Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu olmuştur. “Yaratıcı dünyayı altı günde yaratırken nasıl zevk aldıysa bende müzeyi kurarken öyle zevk aldım” sözleri müzecilikten aldığı hazzı göstermektedir. Bu süreçler boyunca Irak’ta birçok kazının yapılmasını sağlamıştır. Çıkan eserlerin büyük bir bölümünü British Museum’a göndermiştir. Gertrude Bell, 12 Temmuz 1926 gecesi, elli sekizinci yaş gününden iki gün önce, Bağdat’taki evinde ilaç alarak intihar eder" ifadelerine yer verdi.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 17 Ocak 2025 - 01:25
Gertrude Bell'in Troya ziyareti
Troya Müzesi, Sınırları çizen kadın olarak bilinen Gertrude Bell’in Troya'yı ziyaret etme hikayesini paylaştı.
GÜNCEL
17 Ocak 2025 - 01:25
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir