Gıda da ve içeceklerde ürün çeşitliliğinin arttığı ,ambalaj standardının bulunmadığı günümüzde etiket bilgilerini okumak mutlak sorumluluklarımızdan olmalıdır.Gıdanın özellikleri, miktar ve bileşimi, muhafaza koşulları, köken ülkesi, üretim ve son kullanma tarihleri açısından bilgilendiren etiketler, üreticilerden biz tüketicilere ulaşan gıdaların parmak izleri olmakta ve beslenmemiz için bilinçli seçimler yapabilmemizi sağlamaktadır.Yeni oluşmaya başlayan bilinçle birlikte son kullanma tarihi ve total kalori içeriği en çok bakılan bilgiler arasında.
Tüketicilerin gıda etiketi okuma alışkanlıklarını; sağlıklı beslenmeye karşı duyulan ilgi, beslenme bilgi düzeyleri ve yaş aralıkları belirlemektedir.Etiketler besin değerleri bilgileri ve ürünün içeriğinde yer alan bileşenlerin varlığını sorgulamak amacıyla okunmaktadır.Etiketlerdeki yazıların çok küçük puntolarda yazılmış olması , üretim ve son kullanma tarihlerinin kolay bulunur olmaması okuma alışkanlığını negatif etkiler.
Satın aldığımız ürünlerin etiketleri, biz tüketicilerle gıdalar arasında iletişimi sağlar.
* Satın aldığımız gıdalarda ‘’1 paket yaklaşık 4 porsiyon içerir’’ gibi ibarelere aman dikkat! Çünkü etiket üzerindeki besin öğelerinin değerleri genelde 100 gram için verilir ve etiket okumadan ya da bu duruma dikkat edilmeden ürünün tamamı yendiğinde, belirtilen değerlerin dört katı kadar fazlası tüketilmiş olabilir.
* Bir gıdanın içinde kullanılan malzemeler, kullanılma miktarlarına göre çoktan aza doğru sıralanarak yazılırlar. İlk üç sıraya yazılan malzemeler, o gıdada miktar olarak en çok kullanılanlardır. Etiket okurken yanılgıya düşmemek için; satın aldığımız gıdanın ambalajında özellikle vurgulanan, öne çıkarılan bileşenin içindekiler kısmında % olarak oranı kontrol edilmelidir. Örneğin fındıklı ibaresiyle sunulan bir ürünün içindekiler kısmı okunduğunda fındık içeriğinin aslında %2 olduğu görülmektedir.
* Etiketlerinde ‘’light’’ gibi ibarelerin bulunduğu ürünlerin diğer gıdalara göre kalorisinin neredeyse sıfır olduğunu düşünmek, o gıdayı sınırsızca tüketebileceğimiz düşüncesine kapılmamıza neden olabilir. Bu nedenle de bu tür ürünlerin kontrolsüz kullanımının fazla enerji alımına yol açacağı bilinmelidir.
* Etiketlerde doymuş ve doymamış yağ değerlerinin incelenmesinin yanı sıra ‘’Trans yağ içermez’’ ibaresi bulunan gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir.
* Paketli ürünleri karbonhidrat açısından incelerken şekerin, fruktoz-mısır gibi çeşitli şuruplar şeklinde de bulunabildiğini, içindekiler kısmında direkt olarak şeker yazmamasının o ürünün şeker içermediği anlamına gelmediği unutulmamalıdır.
* Vücudumuza fazla tuz alımı, yüksek tansiyon ve felç gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle de gıda etiketlerindeki sodyum/tuz oranının ihtiyacımızdan fazla olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca bu konudaki diğer önemli husus ise çin tuzu içerip içermediğidir. (MSG) MonosodyumGlutamat şeklinde yazılan bu katkı maddesi, doyma mekanizmasında çeşitli bozukluklara neden olmaktadır. ‘’MSG içermemektedir’’ ibaresi bulunan gıda ürünlerinin alınmasına özen gösterilmelidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 04 Temmuz 2019 - 11:21
Gıda Etiketi Okuyun,Okunmasını Sağlayın
Gıda da ve içeceklerde ürün çeşitliliğinin arttığı ,ambalaj standardının bulunmadığı günümüzde etiket bilgilerini okumak mutlak sorumluluklarımızdan olmalıdır
YAZARLAR
04 Temmuz 2019 - 11:21
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir