Çalışma hayatı açık deniz gibidir. Kimi zaman hava yumuşak olur çarşaf gibi sularda dümen tutarsınız. Böyle zamanlarda rutin çalışma düzeni bozulmaz. İnsanlar geleceklerini kolaylıkla planlayabilir. Kimi zaman ise rüzgar sert eser. İşte böyle fırtınalı günlerde tecrübeli kaptanlar gemilerini limanda tutmak isterler. Aynı şekilde işverenler de bazen iş yerlerini rutinin dışında tatil etmek isteyebilirler.
Telafi çalışması nedir?
İş Kanunu 64. Maddesinde telafi çalışmasının zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iş yerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi veya işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi gibi koşullara bağlamıştır. Bu benzeri durumlarda işverenler çalışanın izinli geçirdiği günü müteakip iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Elbette böyle hallerde yapılan çalışmalar, fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz
Telafi çalışmasında nelere dikkat edilmeli?
İşçilerine telafi çalışması yaptırmak isteyen işverenler aşağıda maddeler halinde sıralanan unsurlara dikkat etmelidirler:
*Telafi çalışması günlük çalışma üst sınırını aşamaz. Diğer bir ifadeyle 11 saati aşan çalışmaların telafi çalışması olarak kabulü mümkün değildir.
* Telafi çalışması günlük 3 saati aşamaz
* Telafi çalışması tatil günlerinde yaptırılamaz.
1 Soru 1 Cevap
Soru: Erken doğum halinde rapor parası eksilir mi?
Cevap: Sigortalı kadının erken doğum yapması halinde, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler doğum sonrasına ilave edilerek rapor parası ödenir.
Gebeliğinin 32 nci haftasından önce doğum yapan kadın sigortalının da doğum öncesi kullanamadığı sekiz haftalık süre, çoğul gebelikte ise on haftalık sürenin doğum sonrasına ilave edilerek rapor parası ödenir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Ağustos 2019 - 10:42
Hafta Sonu Telafi Çalışması Yaptırılmaz
Çalışma hayatı açık deniz gibidir
YAZARLAR
20 Ağustos 2019 - 10:42
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir