Mahmut Arslan, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin yıllar içinde yaşadığı zorluklara değinerek, sistemin sürdürülebilirliği için yapılması gereken reformların önemini vurguladı. Arslan, sosyal güvenlik kaynaklarının yıllardır verimli kullanılmadığını belirterek, ülkemizin büyümesine rağmen emeklilerin Gayri Safi Milli Hasıla’dan aldığı payın giderek düştüğünü ifade etti. "Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği için sadece sorunları değil, çözüm yollarını da sunuyoruz," dedi.
Arslan, sosyal güvenlik sistemindeki yanlış algılara da değinerek, "EYT ve emekli maaşları konusundaki yanlış algıların, kayıt dışı istihdam ve tahsil edilemeyen prim gelirleriyle alakalı olduğunu" belirtti. Bu konudaki temel sorunun kayıt dışı istihdam olduğunu ifade eden Arslan, sendikal örgütlülüğün artırılmasının, hem gelir adaletsizliğinin azaltılmasında hem de prim gelirlerinin artmasında önemli bir etkiye sahip olacağını söyledi.
Arslan ayrıca, sosyal güvenlik sistemindeki eksikliklerin giderilmesi için büyük bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ve kapsamlı bir sosyal güvenlik sistemi tasarımının gerekliliğini vurguladı. Emeklilik hesaplamalarında yaşanan gelir kayıplarına dikkat çeken Arslan, 2025’te emekli olacak bir kişinin 2024 yılında emekli olana göre %35 gelir kaybına uğradığını belirterek, adaletsiz durumun altını çizdi.
Toplantının devamında, HAK-İŞ Akademisi’nin hazırladığı raporun detaylarına dair İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Sadettin Orhan bir sunum gerçekleştirdi.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 07 Kasım 2024 - 00:01
HAK-İŞ'den "Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu"
HAK-İŞ Akademisi tarafından hazırlanan "Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu", HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın liderliğinde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna sunuldu. Toplantıda, emeklilik sistemindeki sorunlara dikkat çekilerek kapsamlı çözüm önerileri tartışıldı.
GÜNCEL
07 Kasım 2024 - 00:01