Yüz yüze eğitime ne zaman geçileceği henüz netleşmedi. Ancak; ÖSYM tarafından yapılacak sınavların tarihleri geçtiğimiz hafta belli oldu. Geçtiğimiz yılın ikinci döneminden itibaren uzaktan eğitimle yollarına devam eden öğrenciler, bu yılın ilk dönemini de uzaktan eğitimle tamamladılar. Bu öğrenciler arasında elbette sınava girecek öğrencilerde bulunuyor. Bildiğiniz üzere iyi bir lise ya da iyi bir üniversite hayali kuran bu adaylar yapılacak sınavlar neticesinde okullara ve bölümlere yerleştiriliyor. Öğrencilerin sınava hazırlık amacı ile gittiği kurslar ise pandemi nedeniyle kapatılmıştı. Yeni yüz yüze eğitimin belki de ilk adımı olarak bu kurslar eğitime başladı. Bu kurslardan faydalanacak öğrenciler sokağa çıkma kısıtlamasından da muaf olacak. Tüm öğrencilere kolaylıklar ve başarı diliyorum.
Yeni Nesil Dershaneler
Gerek pandeminin olumsuz etkileri ve kurumların kapatılması, gerek yaşanan ekonomik zorluklar sınava girecek tüm adayların dershaneye gitmelerinin önünde bazen bir engel olabiliyor. Bu durumdan mustarip olan adaylar ise internet ortamında farklı yayın evlerinin konu anlatım içeriklerinden faydalanabiliyorlar. Neredeyse tüm kademelere ve derslere yönelik bu çalışmalar oldukça da rağbet görüyor. Hatta alanında başarılı bazı hocaların neredeyse ‘’fenomen’’ olduklarını bile söyleyebiliriz. Bu ülkenin yarınları için taş taş üstüne koyan herkese ben de teşekkürlerimi sunmak isterim.
15 Şubat
Bizde şöyle bir durum var: Bir ihtimal ne kadar çok dillendirilirse gerçek olması o kadar muhtemel oluyor. Halk tabiriyle ‘’Yerini yapmak.’’ Diyenler de olabilir, ne kadar karşılar bilemiyorum. Ama son zamanlarda bu tarih birçok ağızdan dillendiriliyor. Yarınlar neyi gösterir bilinmez ama yaklaşık iki ay önce yaptığım tahminlerde, ikinci dönemin yüz yüze eğitim için yüksek bir olasılık olduğunu ifade etmiştim. Bence önemli olan nokta ise şartların ne kadar olgunlaştığı… Eğitimin ortak paydası okuldur. Bunu kimse sorgulayamaz da. Öğretmenler de öğrenciler de uzaktan eğitimle bir noktaya ulaşabileceklerinin farkında ama hep söylediğim gibi bu hayatta bazı şeylerin telafisi de mümkün olmuyor. Baharı nerede ve nasıl karşılayacağımızı şimdiden kestirmek güç. Umulur ki hayat en kısa sürede normale döner ve okullarımızda buluşuruz.
Ödev Dediğin Nedir ki?
Ödevin ne olduğundan çok neden verildiğinden bahsedelim istiyorum. Ödevin asıl amacının, tekrar yapılması olduğunu savunanlardanım. Gün içerisinde işlenen bir konu ders esnasında verildiği düzeyde pekiştirilmesi için ödevle desteklenebilir. Bazen işlenecek bir konuya hazırlık amacıyla araştırma ödevi de verilebilir. Buraya kadar bence bir sıkıntı yok. Ama ödev verilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlarda var. Ödevin süresi, zorluğu, güncel oluşu gibi sıralayabiliriz bunları. Çok fazla ödevin katkılarından çok bir yorgunluğa sebep olabileceğini de unutmamak gerek. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde oluşan eksiklerin telafisi için fazla ödev verilmesinin eğitime çok da katkı sağlamayacağını düşünenlerdenim. Siz ne dersiniz?
Bu haftayı da A. North Whitehead ile noktalayalım.
‘’Eğitim, ferdin yaşama sanatını idrak edebilmesi için rehber olmalıdır.’’
Hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu haftalar dilerim.
Kalın sağlıcakla.
YAZARLAR
Yayınlanma: 28 Ocak 2021 - 09:30
İlk adım
Yüz yüze eğitime ne zaman geçileceği henüz netleşmedi
YAZARLAR
28 Ocak 2021 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir