İŞKUR, işsizliğin azaltılması için aktif iş gücü piyasası yönelik çeşitli programlar yürütmektedir. İşte bu programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı ile işsizlerin, sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini hedeflenmektedir.
Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için 9 aya kadar işbaşı eğitim programı düzenlenebilmektedir. Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmakta olan işbaşı eğitim programlarında katılımcılara İŞKUR tarafından günlük 108,68 TL, öğrenciler için 81,51 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 54,34 TL zaruri gider ödemesi yapılmaktadır. İşbaşı Eğitim Programlarını tamamlayan 18-29 yaş arası kişileri, programı tamamladıkları meslekte ve programı tamamladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde istihdam eden işletmeler asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primlerinin işveren payı tutarında sigorta prim teşvikinden yararlanırlar. İEP Katılımcısının işe alındığı edildiği tarih itibarıyla bir önceki takvim yılının ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam eden özel sektör işverenlerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermeleri durumunda 42 ay, diğer sektörlerde yer almaları halindeyse 30 ay süresince sigorta prim teşvikinden yararlanmaları mümkündür.
Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin (yemek, ulaşım, giyecek yardımı, burs vb.) yapılması mümkündür. Ayrıca bu ödemeler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40. Maddesi gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilmektedir. İşbaşı eğitim programının başlama-bitiş saatleri haftanın her günü aynı olmalıdır. Hafta içi ve hafta sonu farklı çalışma saatleri olmamalıdır. Haftada en fazla 6 gün ve haftalık çalışma süresi maksimum 45 saat olarak uygulanan programda günlük çalışma süresi ise ara dinlenme ve yemek arası hariç en az 5 en çok 8 saat olabilir.
İşbaşı Eğitim Programı gerek iş görenler gerekse işverenler için önemli avantajlar barındırmaktadır. İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan, İş Kulübü faaliyetlerinden faydalanan ve akabinde işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi, İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi yapılarak program katılımcısı annelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Şubat 2021 - 10:00
İşbaşı eğitimde "ANNE"
İŞKUR, işsizliğin azaltılması için aktif iş gücü piyasası yönelik çeşitli programlar yürütmektedir
YAZARLAR
10 Şubat 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir