Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İstanbul’un nüfusundan 2022 sayımları ile 2023 sayımları kıyaslandığında İstanbul’daki nüfusun 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 olduğu ölçüldü.
İstanbul’dan göçün nedenleri
Ülkece çok etkilendiğimiz 6 Şubat depremlerinden sonra uzmanlar tarafından beklendiği iddia edilen ‘İstanbul Depremi’ korkusu bu göçün nedenlerinin başında geliyor. İstanbul’un depreme hazırlıksızlığı, birçok insanın yaşadığı binalara deprem dayanıklılığı bakımından güvenmemesi, deprem anında İstanbul’a yardım gelmesinin zor olması gibi koşullar insanları deprem korkusuyla göç etmeye zorladı.
Bir diğer yandan ise hayat pahalılığı ve enflasyonda İstanbul’dan göç edenlerin ikinci en büyük nedeni oldu. Metropol yaşantısının getirdiği dinamiklerde enflasyon altında ezilen İstanbul nüfusu, çareyi daha küçük şehirlere taşınarak hayatlarını daha minimal bir hale getirmekte buluyor.
İstanbul’dan göçte en büyük iki sebep deprem ve ekonomi olsa da sosyal-ekonomik-eğitim-demografik gibi noktalar da göç üzerinde etkili. Kontrolsüz bir şekilde düzensiz göçmen akınını uğraması, eğitim kalitesinin giderek düşmesi, asayişin sağlanamaması, kira fiyatlarının giderek artması, toplu taşımaların çok kalabalık trafiğin de çok uzun olması gibi nedenler de eklendiğinde; insanların İstanbul’dan kaçmaktan başka çaresi kalmıyor.
İstanbul’dan göçün Çanakkale’ye etkisi
İstanbul’dan belirli nedenler dahilinde göç etmeye karar verenlerin ilk alternatifleri arasında Trakya bölgesi ve Çanakkale yer alıyor.
Özellikle aile-iş gibi organik bağları İstanbul’da olan fakat İstanbul’dan kaçmak isteyenler çareyi; Tekirdağ, Edirne, Çanakkale gibi İstanbul’a yakın mesafede yer alan daha küçük şehirlere taşınmakta buluyor. Çanakkale de yakın zamanda İstanbul’dan çok fazla göç alan şehirlerden biri.
Yayınlanan son TÜİK verilerine göre; Çanakkale’nin nüfusu son 1 yılda 11.116 kişi arttı. Ki İstanbul’da belirli bir düzeni olan fakat artık burda yaşamaya karar veren birçok kişi resmi olarak ikametini Çanakkale’ye aldırmıyor. Bu sayılar da eklendiğinde Çanakkale’nin aslında ciddi anlamda bir göç aldığını söyleyebiliriz.
Çanakkale’ye yapılan göçün – ki bu diğer yoğun göç alan iller için de geçerli- en büyük etkisi konut fiyatlarında yaşanıyor. Konut fiyatları Çanakkale’de bir yılda neredeyse uçuşa geçti. Var olan nüfusa yeterli gelen konutlar, göç dalgası ile birlikte nüfusa oranla kısıtlı kalmaya başladı bu nedenle de -elbette bu noktada enflasyonun da etkisi bulunmakta- Çanakkale ve diğer Trakya bölgesi illerinde artan nüfusun taleplerine yetişilemediğinden kira fiyatlarında ciddi oynamalar yaşandı.
Öğrenci kenti olarak bilinen Çanakkale’de, yoğun göç sebebiyle konut başta olmak üzere, sosyal yaşam, giyim, gıda gibi birçok kol zamlara maruz kaldı ve fiyatları metropol fiyatlarına oldukça yaklaştı.
İstanbul’dan göç, Çanakkale’de kültürel çeşitliliği artırıyor ve esnaf açısından ekonomiye katkı sağlıyor olsa da olumsuz yanları olumlu yanlarından çok daha fazla görünüyor. Üstelik Çanakkale’de de depreme hazırlık konusunda daha çok yol alınması gerekiyor.
İstanbul için söylediğimiz ‘şehir artık bu kalabalığı kaldırmıyor’ sözünü maalesef yakın zamanda Çanakkale için de söyleyeceğiz gibi.
İLKİM ERGENE ÇALIK
GÜNCEL
Yayınlanma: 14 Mart 2024 - 13:26
İstanbul'dan göç, yeni rota Çanakkale
Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra kentten kırsala göçler arttı. İlk olarak da İstanbul boşalmaya başladı. Deprem korkusunun başı çektiği sosyo-ekonomik etkenlerinden de eklendiği göç furyasında Çanakkale, İstanbul’dan en çok göç alan illerden biri oldu.
GÜNCEL
14 Mart 2024 - 13:26