Beslenme konusundaki en önemli başlıklardan biri öğün sayısıdır. Bazı bireyler için 3 ana 3 ara öğün tüketim sağlıklı iken bazı bireylerde 2 ana öğün ve 1 ara öğün yeterli ve sağlıklı olabilir.
Ne yiyelim, ne zaman yiyelim konusu uzun süreli açlık diyetlerinin gündeme gelmesi ile akıllara düştü.
Güncel çalışmalar öğün sıklığı ve zamanının da kilo verme ve sağlık üzerinde etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Vücudumuzdaki metabolik olaylar gece ve gündüz belli bir çalışma düzeni içerisinde rutinini devam ettiriyor. Öğün atlamak metabolizmayı önemli derecede etkiliyor; sindirim sistemi, iştah, yeme davranışları üzerinde olumsuz etki bırakıyor ve kronik hastalıkların seyrini olumsuz etkiliyor.
Kahvaltı yani günün ilk öğünün sağlıklı olmayı destekleyen, bilişsel performansı artıran, sindirim sistemini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran önemli öğündür.
Düzenli olarak ilk öğünün yapan bireylerde iştah kontrolünün sağlandığı, gün boyu glikoz seviyelerinin vücut tarafından kontrol altında tutulabildiği, daha iyi bir tokluk durumunun olduğu tespit edilmiştir.
İlk öğünden başlayarak son öğüne doğru besin alımının ve enerji içeriğinin azalması açlık hormonu olan ghrelinin düzeylerini düşürerek tokluğa neden oluyor.
Günün 2. Öğünün olan öğle yemeğini atlamak ya da geçiştirmek ise , öğleden sonraki saatlerde kan şekerinin düşmesine ve ciddi acıkma atakları yaşamaya neden olabilir.
Sirkadiyen beslenme araştırmalarına göre akşam öğününde karbonhidratı az ve proteinden zengin bir öğün yemenin obeziteden korunmak açısından yararlı olduğu biliniyor.
Akşam yemeğini erken saatlerde yemek, sabaha kadar olan açlık süresini uzatır ve böylece açlık hormonu ghrelin düzeyini en aza inmesine yardımcı olur. Akşam yemeklerini geç tüketmek vücutta yağ depolanmasının ana nedeni olarak gösteriliyor.
Kişiler arasında farklılıklar olsa da öğünler arasında da 4-5 saat bırakmak gün boyu glikoz metabolizması dengesini sağlamada önemli bir sistem.
Fakat diyabetliler, reaktif hipoglisemi, migren hastaları, kanser ve hipertansiyon hastalarının beslenme programlarına ara öğün eklemek tedaviyi etkinleştirir. Büyüyen çocuklar ve gelişen ergenler, hamile ve emziren anneler gibi risk gruplarına da ana öğünler arasında ara öğünler planlamak abur cubur tüketiminin önüne geçer.
Sirkadiyen ritim ve öğün sayısı ile ilgili yapılan güncel bilimsel araştırmaların çoğu öğün sıklığında artışın beden kütle indeksinde artışa neden olduğunu gösteriyor.
Üç ana öğünün vücudumuzun biyolojik saati için en uygun beslenme modeli olduğu bilimsel veriler ile desteklenmektedir.
Kişisel olarak ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz , kadar ne zaman yediğiniz de çok önemli.
YAZARLAR
Yayınlanma: 29 Mart 2021 - 09:00
Kaç öğün besleniyorsun?
Beslenme konusundaki en önemli başlıklardan biri öğün sayısıdır
YAZARLAR
29 Mart 2021 - 09:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir