Kale Grubu tarafından sosyal girişimcilere destek olmak amacıyla başlatılan İbrahim Bodur Sosyal girişimcilik Programı’nın sekizinci yılında ödül kazananlar belli oldu. Impact Hub Istanbul’un katkılarıyla gerçekleştirilen programda, 316 başvuru arasından dört farklı kategoride kazananlar belirlendi. Seçici Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Erken Aşama kategorisinde HARCY, İleri Aşama Kategorisinde BLUEIT, İş Birliği kategorisinde MORITOYS ve Gençlik kategorisinde ise OVERCAMP ödüle layık görüldü.
İLKİM ERGENE ÇALIKKategorilere Göre Kazanan Projeler
Erken Aşama Kategorisi: HARCY
HARCY, polyester atığını polyester yününe dönüştürerek atık sorununa çözüm buluyor. Düşük karbon emisyonlu, sağlıklı ve dayanıklı yalıtım malzemeleri üreten HARCY, bugüne kadar 1.4 ton tekstil atığını ekonomiye geri kazandırdı. Bu girişim, yalıtım malzemesi üreticilerine bütçe dostu, son kullanıcılar için ise sağlıklı bir alternatif sunuyor.
İleri Aşama Kategorisi: BLUEIT
Su krizine odaklanan BLUEIT, sanayi tesislerinde ve ticari binalarda su yönetimini optimize ediyor. Beş aşamalı bir süreçle su yönetimini gerçek zamanlı olarak izleyen ve iyileştiren BLUEIT, sanayi sektöründe su israfını azaltmayı hedefliyor. Bu süreç, ölçüm ve analiz, raporlama, geleceğe yönelik tahminleme, planlama ve verimsiz noktaların iyileştirilmesini içeriyor.
İş Birliği Kategorisi: MORITOYS
MORITOYS, okul öncesi çocuklar için cinsiyet ayrımı gözetmeyen, yaratıcılığı destekleyen eğitici ve eğlenceli oyuncaklar tasarlıyor. Piyasada 35’i aşkın ürünü bulunan MORITOYS, Tohum Otizm Vakfı iş birliğiyle otizmli çocukları da faydalanıcı skalasına aldı. Bu girişim, eğitici ve kapsayıcı oyunlar misyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Gençlik Kategorisi: OVERCAMP
OVERCAMP, engelli bireylerin yazılım ve tasarım gibi teknik becerilerini artırarak onları iş piyasalarına entegre etmeyi amaçlıyor. Tamamen çevrimiçi ve ücretsiz bootcamp programları düzenleyen OVERCAMP, kurumlar ile engelli bireyleri eşleştiriyor ve yapay zekâ ile güçlendirilmiş bir altyapıyla eğitim veriyor.
Kale Grubu’nun Sosyal Girişimcilik Vizyonu
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, sosyal girişimcilik ekosisteminin Türkiye’de büyümesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Sosyal girişimcilerle birlikte dezavantajlı grupları güçlendirme ve yarattığımız sosyal etkiyi artırma yolculuğumuza devam ediyoruz. Sosyal girişimlerin markalarımızla ortak çalışma fikri heyecan verici. Bu potansiyeli mutlaka değerlendireceğiz. Bu yılın başından itibaren holding fonksiyonlarımızı da etki yatırımlarına odaklanacak şekilde yeniden yapılandırmaya başladık” dedi.
Kale Grubu Kurumsal İletişim ve Etki Yatırımları Bölüm Başkanı Rana Birden, programın sosyal girişimcileri destekleyip kamuoyu önüne çıkmalarını sağladığını belirtti. Birden, “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ile sekiz yıl önce yola çıkarken, sosyal girişimcileri destekleyip kamuoyu önüne çıkmalarını sağlayacağımız, varlığıyla da sosyal etki bırakabilecek bir programı hayata geçirmeyi amaçlamıştık. Bu etkinin, dünyaya iyi bakmak için en iyi yol olduğuna inandık. Özel sektörün dikkatini sosyal girişimcilik kavramına çekmeyi ve benimsemelerini başardık” dedi.
Impact Hub Istanbul’un kurucu ortağı Ayse Sabuncu ise Kale Grubu’nun etki yatırımı konusuna odaklanmasından dolayı heyecan duyduklarını ifade etti. Sabuncu, “Ekosistemin gelişmesine destek verme amacıyla başlatılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında, daima ihtiyaç odaklı bir perspektif izleyen Kale Grubu’nun bu yıldan itibaren etki yatırımı konusuna da odaklanmasından dolayı heyecan duyuyoruz” dedi.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında Erken, İleri Aşama ve İş Birliği Kategorisi kazananlarına 250.000’er TL, Gençlik Kategorisi kazananına ise 50.000 TL ödül verildi. Ayrıca, kazananlara Kale Grubu ve Impact Hub Istanbul tarafından iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği sağlanacak. Gençlik Kategorisi kazananı ise Social Impact Award Türkiye ‘24 programına geçiş ve kapasite geliştirme desteği alacak.
Ödül gecesinde sahneye çıkan sosyal girişimcilere, Türkiye'nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral'ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan'ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.
Seçici Kurul’da Founder One Genel Müdürü Ali Şahin, Nivogo Kurucu Ortak ve CEO’su Arnas Akbaş, İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, Alethina Etki Girişimcilik Kurucusu Can Atacık, Dünya Ekonomik Forumu / Schwab Vakfı-Küresel Sosyal Girişimcilik İttifakı Başkanı Daniel Nowack, Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge gibi iş dünyasının önemli isimleri yer aldı.
Bu yıl programa gelen toplam 316 başvuru, bugüne kadarki en büyük ikinci başvuru sayısı oldu. Başvuruların yüzde 61’i kadınlardan gelirken, finale kalan girişimler arasında kadın girişimci oranı yüzde 47 olarak gerçekleşti. Başvuruların coğrafi dağılımı açısından da ilerleme kaydedildi. Bu yıl 165 başvuru İstanbul dışından geldi. Başvuran sosyal girişimler arasında TÜBİTAK’tan destek alanların oranı yüzde 30 oldu.