Kalp-damar sağlığı gündeme geldiğinde kolesterol ilk akla gelen parametredir ancak kolesterolden daha tehlikeli olduğu düşünülen kandaki homosistein düzeyidir. Homosistein vücutta sentez edilen bir proteindir.
Kan homosistein seviyesi anne adaylarında ve kalp damar hastalıklarında önemli olan bir amino asittir.
Homosistein kanda bulunan bir kükürtlü amino asit, yani bir çeşit proteindir. Kanda yüksek miktarda bulunan homosistein ile kalp-damar hastalıklarının oluşma riski arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Yüksek miktardaki homositein damarların iç yüzeyindeki astar yapısına hasar verir ve aynı zamanda damar içindeki kanın pıhtılaşmasını hızlandırır.
Folik asit, B12 vitamini ve B6 vitamini vücuttaki homosisteinin parçalanmasında görev alan vitaminlerdir. Homosistein genetik faktörler ve tüketilen besinlerle yakından ilişkilidir. Günlük besinlerle alınan folik asit, B12 vitamini ve B6 vitamini kandaki homositein düzeyine karşı yüksek bir etkiye sahiptir.
Homosistein düzeyini düşürmede görevleri olan vitaminlerin ortak özelliği, vücutta üretilemedikleridir. Bu nedenle günlük olarak düzenli şekilde, besinlerle birlikte bu vitaminlerin alınması gerekmektedir.
Folik asit için günlük alınması gereken miktar 400 mikrogramdır. Bu miktarın sağlanması özellikle günlük olarak 5 porsiyon ve üzerinde sebze-meyve tüketimi ile yakından ilişkilidir. Folik asit yetersizliğinde bebek ve çocuklarda büyüme geriliği ve anemi gözlenir. Ayrıca folik asitten yetersiz beslenen hamile bayanlarda sinir tüp bozukluğu hastalığı görülebilmektedir.
B12 vitamini; sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. En iyi kaynakları sakatatlar, etler, süt, peynir, balık ve yumurtadır. Günlük alınması gereken B12 miktarı 280 mikrogram düzeyindedir. B12 vitamini yetersizliğinde sinir sisteminde bozukluklar ve anemi görülür.
B6 vitamini ise; bulgur ve un gibi tahıl ürünleri, kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagiller, balık çeşitleri ve sebzelerde bulunan bir vitamindir. Günlük olarak alınması gereken B6 miktarı 1.7 miligram kadardır. B6 vitamini eksikliğinde sinir sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir.
Sonuç olarak; tahili yapılabilen homosisteinin risk gruplarında takibi önem taşır ve homositein miktarının düşürülmesinde, folik asit, B12 vitamini ve B6 vitaminin etkisi büyüktür.
YAZARLAR
Yayınlanma: 09 Ağustos 2021 - 10:00
Kalp damar sağlığınız için homosistein önemli
Kalp-damar sağlığı gündeme geldiğinde kolesterol ilk akla gelen parametredir ancak kolesterolden daha tehlikeli olduğu düşünülen kandaki homosistein düzeyidir
YAZARLAR
09 Ağustos 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir