19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen bu etkinlik, sanat, mimarlık ve tasarım alanında farklı kuşaklardan uzmanları bir araya getirerek, kamusal alanlarda sanatsal üretim ve uygulamaları tartışmayı hedefledi.
Kale Grubu, kentlerin kamusal alanlarına yüksek sanatsal nitelikte eserler kazandırmayı amaçlayarak, bu tür bir çalıştay düzenlemenin önemine dikkat çekti. Sanatın toplumsal yaşamın bir parçası haline gelmesi için gerekli adımların atılmasını hedefleyen Kale Grubu, katılımcı ve etkileşime açık bir modelle kentsel mekanların dönüşümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Bu çalıştayda, sanat eserlerinin toplumla buluşması ve kamusal alanlarda nitelikli sanat deneyimlerinin yaratılması için bir yol haritası oluşturulması amaçlandı. Bu bağlamda, sanat, mimarlık ve tasarım disiplinlerinden gelen uzmanlar, deneyimlerini ve görüşlerini paylaşarak zengin bir tartışma ortamı oluşturdu.
İki gün süren çalıştayda, farklı disiplinlerin ve teorilerin müdahil olduğu kamusal alan tanımları, bileşenleri, mimarlık, tasarım ve sanatın kamusal alanla ilişkisi gibi konular derinlemesine incelendi. Ayrıca, dünyadaki kamusal sanat uygulamaları ile Türkiye’deki örnekler ele alındı.
Çalıştayın ilk gününde, Çanakkale Çan’daki Kaleseramik Fabrikası’nda grup çalışmaları ve sunumlar gerçekleştirildi. Yerel paydaşların katılımıyla, Çanakkale kent tarihi, kamusal alanlarda anıt-sanat örnekleri gibi konular üzerinde bilgilendirmeler yapıldı. İkinci gün ise çalıştayın çıktıları, tüm Çanakkale halkının davetli olduğu bir panelde yerel paydaşlar ve kamuoyuyla paylaşıldı.
Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu Başkanı ve CEO'su, yaptığı konuşmada, “Kale Grubu’nun kültür-sanat ve tasarım alanlarında uzun yıllardır edindiği deneyim ve birikimin bir sonucu olarak, kentlerimizin kamusal alanlarına yüksek sanatsal niteliği olan eserler kazandırılmasına destek vermek istiyoruz,” dedi. Bodur, Kale Grubu’nun geçmişte sanayi alanında gösterdiği öncülüğü, sanatsal alanlarda da sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı.
CABININ Eş Direktörü Deniz Erbaş ise, Çanakkale’nin önemli değerlerinden Kale Grubu ve KTSM ile güç birliği yaparak Türkiye’ye örnek olacak bir sanat projesinin ilk adımını atmış olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Erbaş, ortak yaşam alanlarını sanatla buluşturarak, katılımcı, erişilebilir ve eşitlikçi ortamların paylaşılmasına katkı vermek için yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Çalıştay ve panel, Çanakkale halkı, üniversite öğrencileri ve sanatçılar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Katılımcılar, kentlerde sanat mekanları, ortak alanlarda sanat üretimleri ve bu üretimlerin araçları ve yöntemleri üzerine fikir alışverişinde bulunarak, Kamusal Alanda Sanat konusunda geleceğe yön verecek bir başlangıç yapmış oldu.
Kale Grubu ve KTSM'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen bu çalıştay, sanatın kamusal alanlara entegrasyonunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Katılımcıların çeşitli disiplinlerden gelen önerileriyle oluşturulan yol haritası, Çanakkale’nin kültürel zenginliğini artırmaya yönelik önemli bir adım oldu.
MUSTAFA AYDIN GÜL
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 22 Ekim 2024 - 12:17
'Kamusal Alanda Sanat' Çalıştayı gerçekleştirildi
Çanakkale’nin kültürel hayatına önemli katkılar sağlayan 9. Çanakkale Bienali, Kale Grubu'nun kurumsal desteğiyle Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) tarafından düzenlenen ‘Kamusal Alanda Sanat’ çalıştayı ile devam etti.
KÜLTÜR - SANAT
22 Ekim 2024 - 12:17