[video width="640" height="352" mp4="https://www.canakkalekalem.com/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-Video-2021-12-02-at-11.47.36.mp4"][/video]
Karina Deniz Kültürü Merkezi, Dardanel Önentaş Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, proje ortağı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımıyla açıldı.
Karina Deniz Kültürü Merkezinde, bahçede Piri Reis Gelibolu haritası, boğazın tarihi, rüzgar yönlerine ilişkin bilgilendirme panoları, çocuk oyun ve piknik alanları yer alıyor. Bina ise 150 metrekare kapalı alana sahip, sergi ve3 koleksiyon bölümünde dönemsel olarak temaları değişen sergiler gösterilecek. Karina Deniz Kültürü Merkezi’nin ilk sergi ve koleksiyon teması Çanakkale sualtı yaşamı olacak. Su altı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan’ın su altı fotoğrafları ve videoları ilgileriyle paylaşılacak. Akvaryum alanındaysa, biri Çanakkale Boğazı’nın yerli türlerini, ikincisi ise Türkiye denizlerine sonradan giren istilacı türleri içeren iki akvaryum yer alıyor.
Karina Deniz Kültürü Merkezinin açılışında konuşma yapan Dardanel Önentaş Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Öncelikle Çanakkale’mizde böyle bir tesisin açılmasını sağlayan ve büyük katkılar sunan Sayın Belediye Başkanımız ile Çanakkale Belediyesi’ne, Sayın rektörümüze ve Onsekiz Mart Üniversitesine, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz Türkiye’de, üç tarafı denizlerle çevrili olmamıza rağmen, Çanakkale’miz asırlardan beri denizin kenarında olmasına rağmen, diğer Akdeniz ülkelerinde gördüğümüz kadarıyla denize çok yakın değiliz. Daha fazla yakın olmamız lazım. Deniz kültürünün aktarılması, denize dayalı sanayimizin artması hepimiz ve ülkemizin menfaatleri açısındandır. Biz Dardanel olarak 40 yıldan beri deniz ürünleri konusunda üretim yaparak, hem Türkiye içerisinde deniz ürünlerinin tüketiminin artması hem bu ürünlerin sanayimizde işlenerek ihraç edilmesi ve ülkemize döviz kazandırılması konusunda faaliyetler gösteriyoruz. Tabii doğma büyüme Çanakkale firmasıyız. Bundan sonrada faaliyetlerimiz bu şekilde devam edecek. 2 bin 500 çalışanımız, 2 milyar lira ciromuzla hedeflerimiz, ülkemize ve Çanakkale’mize daha fazla katkı sağlamak. Böyle bir denizle ilgili tesiste de bize destek verme fırsatı tanıdıkları için çok teşekkür ediyorum. Bu tür yatırımların hem Çanakkale’mize hem ekonomimize hem gençlerimize gelecek açısından katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çanakkale’mize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
“YÖRÜKLÜKTEN BİRAZ KURTULUP, DENİZE BAKMAMIZ LAZIM”
Açılış töreninde konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Benim kadim, 60 yıllık dostum Niyazi Önen’e ayrıca teşekkür ediyorum. Niye özellikle söylüyorum? Çünkü Çanakkale için çok önemli bir yatırım sahibi. 2 bin 500 ve üzeri istihdamın sahibi olduğu için methederek anmak istedim. İÇDAŞ firmamızın değerli yöneticileri de burada. Bu alanı onlarla paylaşıyoruz. Yelken alanının yeni sahibi oldular. Burası vakfa aitti, vakıf İÇDAŞ’a devretti burayı. Onlar da burada bir Su Sporları Merkezi’nin işleticisiydi. Beraberliğimiz hala devam ediyor. Çanakkale biliyorsunuz, suyun ve rüzgarın kenti. Çanakkale aynı zamanda Türkiye’nin ikinci en uzun kıyısı olan şehir, Muğla’dan sonra. İki tane adamız var. İki tane denizimiz var. Marmara ve Ege Denizi var. Kıyılarımız uzun, Saros körfezimiz var. Çift taraflı akıntısı olan bir boğaza sahibiz. Bütün bunlara rağmen yeteri kadar denizle haşır neşir olmuyoruz. Olamıyoruz, niye bilmiyorum. Ben kendimi de suçluyorum. Bu yüzden dedik ki, Çanakkale’nin çocukları, yeni nesli denizi tanısın, denizciliği tanısın, balıkçılığı tanısın. Balık avlamasını öğrensin. Biliyorsunuz yat limanı dediğimiz bir alan var. Küçük küçük tekneler var. Halbuki orada yelkenliler olması lazım ve o yelkenlilerin boğazda yaz kış dolaşıyor olması lazım. Ama bizde yok. Küçük balıkçılar var, onlarda adalara gidiyorlar ya da balık avlıyorlar. Denize biraz bakmamız lazım. Yanlış anlaşılmasın ama biraz yörüklükten kurtulmamız lazım. Dağdan aşağıya inmemiz lazım. Bunu küçümsemek için söylemiyorum ama artık denizin kıymetini anlamamız lazım. Şimdi batıklara dalma izni çıktı. Çok önemli bir gelir kaynağı bu aynı zamanda. Buradaki amacımız, Çanakkale’deki deniz ekosistemini, özellikle çocuklara tanıtmaktı. Sualtı ve rüzgar sporlarını görünür kılmak ve bir dekorasyon alanı olarak kullanmak üzere dizayn ettik. Özellikle burada Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, dekanları, hepsi emek sarf etti. İçerideki balıkların yetiştirilmesi ve tanıtımıyla ciddi anlamda uğraştılar. Hatta denize ıstakoz da bıraktı, onlar büyüyor şimdi. Çanakkale’de yerel yönetim ve üniversite, işbirliği için bir örnek proje ortaya koydu.” dedi.
Karina Deniz Kültür Merkezi’nin açılış programı plaket takdimi, kurdele kesimi, akvaryum ve sergi alanlarının ziyaretinin ardından sonlandırıldı.
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Aralık 2021 - 15:29
Karina Deniz Kültürü Merkezi açıldı (videolu haber)
[video width="640" height="352" mp4="https://www
GÜNDEM
02 Aralık 2021 - 15:29
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir