Görüşmede, bölgede faaliyet gösteren Cengiz Holding, Nurol Holding ve diğer şirketlerin metalik madencilik projeleri ve diğer ekolojik yıkım projeleri ile ilgili son durum hakkında bilgi verildi ve destek talep edildi.
Kazdağları Ekoloji Platformu adına basın açıklamasını yapan Selma Kanbur Yılmaz, ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale’nin de ekolojik yıkımlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Enerji ve madencilik şirketlerinin ilimizi sardığını belirten Yılmaz, ekoloji örgütleri ve yörede yaşayan köylüler ve şehirliler olarak bu projelere karşı mücadele ettiklerini ve yerel yönetimlerin, özellikle de Çanakkale Belediyesi’nin desteğini aldıklarını ifade etti.
Ziyarette Ele Alınan Hususlar:
Madencilik:
Cengiz Holding (Truva Bakır A.Ş.): Halilağa Bakır Madeni Projesine karşı açılan ikinci davanın, davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen kaybedildiği belirtildi. Şirketin ağaçları damgalamaya ve şehir dışından işçi getirmeye başladığı, köy muhtarlarını ve köylüleri sosyal rüşvetlerle yanlarına çekmeye çalıştığı ifade edildi.
Nurol Holding (TÜMAD Madencilik A.Ş.): Lapseki Altın Madeni Projesi’ne karşı açılan davanın da kaybedildiği ve şirketin çalışmalarını hızlandırdığı belirtildi. Her iki davada da bir hakimin davacılardan yana şerh koyduğu vurgulandı.
Koza A.Ş.: Terziler Serçeler civarındaki Altın Madeni Projesi için kazanılan davadan sonra başlatılan ÇED süreci kapsamında İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısının yapıldığı ve ÇED sürecinin henüz nihai olmadığı ifade edildi.
Enerji:
Termik Santraller: Çan’da faaliyette olan 5 adet termik santralin hava, toprak ve suyu kirlettiği belirtilirken, Kirazlıdere Termik Santralı Projesi için imar plan değişikliklerinin yapıldığı ve açılan davaların devam ettiği ifade edildi.
RES'ler (Rüzgar Enerji Santralleri): Bölgede sayısız RES projesine onay verildiği, köylülerin tarlalarına, meralarına ve evlerinin yakınına türbinlerin yapıldığı belirtildi. Cemaller köyünde köylülerin direnerek davalar açtığı vurgulandı.
JES'ler (Jeotermal Enerji Santralleri): Ayvacık ilçesinde 4 adet JES'in faaliyet gösterdiği, 24 Temmuz'da 36 jeotermal alanın ihale edileceği duyuruldu. Bu alanlar içinde Behramkale-Assos, Bozcaada, Gökçeada ve Tuzla Ovası gibi önemli turizm ve tarım bölgelerinin de olduğu belirtildi.
Ekoturizm:
Gerçekte ekolojik turizmle ilgisi olmayan ve siteleşmenin, ikinci konutların önünü açan projelere İl Genel Meclisi tarafından onay verildiği ifade edildi. Açılan davaların çoğunu kazandıklarını ancak daha fazla davanın ekonomik maliyetlerinin karşılanmasının zor olduğu belirtildi.
Kazdağları Ekoloji Platformu, köylülerle birlikte şirketlerin ve tüm sorumluların karşısında durmaya ve ekolojik yıkım projelerine karşı kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Çanakkale Belediye Başkanlığına bugüne kadar verdikleri ve bundan sonra verecekleri destek için teşekkür etti.
CUMA ALi SAĞLAM
GÜNCEL
Yayınlanma: 22 Temmuz 2024 - 16:29
Güncelleme: 22 Temmuz 2024 - 16:36
Kazdağları Ekoloji Platformu'ndan Başkan Erkek'e ziyaret ve ekolojik yıkım mücadelesi
Çanakkale, 22 Temmuz 2024 – Bugün saat 14.00’de Kazdağları Ekoloji Platformu ve Hacıbekirler ve Yanıklar köylüleri, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile bir araya geldi.
GÜNCEL
22 Temmuz 2024 - 16:29
Güncelleme: 22 Temmuz 2024 - 16:36