KESK Çanakkale Şubeler Platformu KHK nedeni ile mesleklerinden ihraç edilen kişilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekildiğini yineledi. Yapılan açıklamada, “KHK’lar gidecek, biz kalacağız!” ifadeleri kullanıldı.
KESK Çanakkale Şubeler Platformu KHK nedeni ile mesleklerinden ihraç edilen kişilerin mağduriyeti ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Ülkemizde son yıllarda insan hakları, özgürlükleri ve sendikal haklar alanlarında yaşanan ihlaller 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile daha da ağır hale gelmiştir. Kamu emekçileri ve konfederasyonumuz gibi hükümet politikalarına muhalif olan sendika üye, aktivist ve yöneticileri KHK’lar aracılığıyla bir anda ve keyfi bir biçimde kamu görevinden ihraç edilmiştir. İhraç edilen 160.000 civarındaki kamu emekçisi arasında 4269 KESK üyesi bulunmaktadır. Üye ve yöneticilerimizin haklarını koruma amacımız doğrultusunda, 1 Eylül 2016’da başlayan ihraçlar sonrası, hukuk önünde hak arama süreçlerini başlattık. Yürüttüğümüz çabaları boşa çıkarma ve yargıya erişimimizi geciktirmek için; 23 Ocak 2017’de yayınlanan 685 sayılı KHK uyarınca OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.
KESK olarak, ilk andan itibaren Komisyonun yetkili bir hukuk organı olmadığı, bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile seçilen üyelerin profili, çalışma güvencelerinin olmaması vb. nedenlerle etkili bir başvuru yolu olmadığı yönündeki kaygı ve eleştirilerimizi ifade ettik. Gelinen aşama haklılığımızı daha da netleştirmiştir. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Çanakkale Şubesi yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız Ayşegül Sandıkçıoğlu ve Devrim Karaca'nın başvuruları da, OHAL Komisyonunca 5 buçuk yılın ardından hukuksuzca reddedilmiştir. Kamu emekçilerinin hiçbir adil soruşturma geçirmeden, savunma hakkı verilmeden ve sadece OHAL süresince değil ömür boyu meslekten ihraç edilmesi, vatandaşlık haklarının sınırlandırılması düzenlemesi nasıl bir zorbalıkla karşı karşıya olduğumuzun göstergesidir. KESK olarak sendikal hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin artmasına ve ihraç üyelerimizin görevlerine iade edilmelerine yönelik hukuki, fiili ve meşru mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir. 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır”
GÜNDEM
Yayınlanma: 22 Ağustos 2022 - 16:42
KESK'ten KHK açıklaması
KESK Çanakkale Şubeler Platformu KHK nedeni ile mesleklerinden ihraç edilen kişilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekildiğini yineledi
GÜNDEM
22 Ağustos 2022 - 16:42