Aynı zamanda C vitamini kaynağı olmasından dolayı kuruyemişlerden çok meyvelere benzer. Özellikle soğuk kış günlerinde kestane, kızarmış, haşlanmış, tatlı olarak tüketilebiliyor ve bağışıklık sistemini güçlendirme, kronik hastalıkları önleme gibi sağlığa birçok fayda sağlıyor.
Kestanenin Besin Değerleri Nelerdir?
Kestane (Castanea Sativa) kayın ailesine (Fagaceae) aittir ve kuzey yarım kürede ılıman iklimlerde yetişen bir tür kuruyemiştir. Kestane ceviz, badem ve fındığın aksine daha az yağ, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içerir. Hafif tatlı bir tada sahiptir ve nişasta oranı yüksek olduğu için un olarak da kullanılabilir. Kestane unu glüten içermez, ekmek ve hamur işlerinde kullanılabilir.
100 gram kavrulmuş kestanenin besin değerleri;
190 kalori
41 gram karbonhidrat
10 gram şeker
2.4 gram yağ
3.7 gram protein
8.3 gram lif
Kestane C, E ve B vitaminlerini (B1, B2, B3, B6 ve B9) içerir. Ayrıca fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de içerir. Kavrulmuş kestane daha fazla vitamin ve daha fazla mineral içerir. Kestane, C vitamini içermektedir ve zengin bir B6 vitamini kaynağıdır. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan iyi lif kaynağıdır.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kestanenin içeriğindeki ellagik asit, polifenol, gallik asit ve C vitamini sayesinde antioksidanlar içermesi, yüksek lif içeriği ile sindirimi iyileştirmesi, yararlı bağırsak bakterilerini beslemesi, yağ asit üretimine yardımcı olması ve kilo kontrolü sağlaması gibi faydaları bulunmaktadır. Ayrıca karbonhidratta içeren kestane doyurucu bir besindir.
Amino asit, tekli doymamış yağ asitleri, antioksidanlar, fenoller ve C vitamini kaynağı olan kestanenin faydaları şu şekildedir:
- Kestane zengin besin değerine sahiptir
- Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan kestane inflamasyonu azaltabilir
- Kan basıncını düzenlemeye yardım ederek kalp sağlığını korur
- Lif kaynağıdır ve bu sayede sindirimi destekleyerek, bağırsak florasını korur
- Kolesterolü düşürmeye yardım eder
- Zayıflamaya yardımcı olabilir
- Kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerdiği için kemikleri korur
- İçerisindeki B vitamini mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekler
- Çölyak hastaları için iyi bir kaynaktır
GİZEM AY