Kısıtlama günlerinde evde geçirilen sürenin uzaması ,mutfakta geçirilen sürenin de uzun olmasına neden olmakta.Yemek yemek ve planan yemeğin hazırlanması dışında mutfakta geçirilen süre gereksiz besin ve enerji tüketimine neden olur.Fiziksel aktivitenin kısıtlandığı bu günlerde yalnızca bazal metabolizma hızınız kadar enerji tüketimi sağlık açısından önerilendir.
Kısıtlama süresi başlamadan önce yapılacak öğün planı ve alışverişi bu süreyi verimli ve sağlıklı olarak geçirmenizde etkendir.
Bu nedenle;
1-Kısıtlama gün ve öğün sayınız kadar mönü planlayın.
2- Bir alışveriş listesi yapın ve gerekli olmayan ve yeterinden fazla besin stoklamayın. Bu şekilde yiyecek israfını önleyebilir ve başkalarının ihtiyaç duydukları yiyeceğe erişmesine izin verebilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle Avrupa Bölgesi genelinde aşırı satın alma vakası gözlemlenmiştir.
3- Normal günlük yaşamda evde yemek yapmaya vakit bulamayanlardansanız bu günleri iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim. En basit malzemeler ile hazırlayabileceğiniz tariflerden seçim yapın.
4- Porsiyon miktarlarınızın farkında olun.Bu miktarları öğrenmek için beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.
5- Tuz tüketimini kısıtlamayı önemseyin.Hazır,konserve ve işlenmiş gıdalarda tuz oranı yüksektir.
Dünya Sağlık Örgütü, günde 5 gramdan az tuz tüketilmesini önermektedir. Günlük tuz miktarını ayarlayabilmek için tuz ilave edilmemiş veya tuzu azaltılmış gıdalara öncelik verin.
6- Basit şeker( çay şekeri,sofra şekeri ) tüketimini sınırlayın. Etiket okumaya özen gösterin.
7- Yağ tüketiminizi kısıtlayın,yağlar en fazla enerji veren besinlerdir. Yiyecekleri kızartmak yerine buharda pişirme, ızgara yapma veya soteleme gibi daha az yağ gerektiren veya hiç yağ gerektirmeyen pişirme yöntemlerini tercih edin.
8- Yeterli su tüketin.Su içiminizi evde en sık yaptığınız şey ile ilişkilendirmek size pratiklik kazandırır.Her mutfağa gidince ya da her telefon ile konuştuğunuzda su içmek gibi.Suyu tek başına tüketemiyorsanız, taze veya dondurulmuş meyveler veya narenciye dilimleri , salatalık veya nane, lavanta veya biberiye gibi otlar eklenebilir.Çok miktarda sert kahve, koyu çay ve özellikle kafeinli ,alkollü içecekler ve enerji içecekleri içmekten kaçının.
9- Alkol tüketmeyin veya tüketimini sınırlayın.
10-Bir beslenme günlüğü tutmaya çalışın ve kendinizi değerlendirin.
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Aralık 2020 - 09:30
Kısıtlama günlerinde beslenmenize dikkat edin
Kısıtlama günlerinde evde geçirilen sürenin uzaması ,mutfakta geçirilen sürenin de uzun olmasına neden olmakta
YAZARLAR
10 Aralık 2020 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir