Mevzuatımız haftalık normal çalışma süresini 45 saat olarak düzenlenmiştir. İşin gereklerine görehaftalık çalışma süresinin haftanın günlerine farklı biçimde dağıtılabilmesi mümkündür. Öte yandan iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi normal çalışma süresinin altında belirlenebilir.Belirlenen haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3’ü (30 saat) olması durumunda, bu çalışmalar kısmi süreli çalışma (part-time) olarak tanımlanmaktadır.
İş Kanunugereğince işçinin normal çalışma ücretinin sözleşmelerle haftalık kırk beş saatin altında belirlenmesi halinde, işçinin bu süreden fazla, ancak kırkbeş saate kadar olan çalışmaları “fazla sürelerle çalışma” olarak adlandırılır. Bu şekilde fazla saatlerde çalışma halinde ücret, normal çalışma saat ücretinin yüzde yirmibeş fazlasıdır.
Sosyal Güvenlik mevzuatına göre, bir sözleşmenin kısmi istihdam sözleşmesi olması için haftalık 30 saat ve altında olması gerekir. Bu nedenle haftalık 30 saati aşan veya aylık 20 günü geçen sözleşmeler kısmi istihdam sözleşmesi olmaktan çıkıp tam süreli sözleşmeler olarak kabul edilmekte ve SGK bunların bildiriminin aylık 30 gün üzerinden bildirim yapılmasını istemektedir. Mevzuatla uyumlu olarak SGK sistemi de eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin verilmemektedir. Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
Kısmi süreli çalışmalarda prim ödeme gün sayısının belirlenmesinde özelliklegünlük olağan çalışma süresi olan 7,5 saatin altında kalan çalışmaların nasıl bildirileceği kafa karışıklığına yol açmaktadır. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre; iş sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre günlük olağan çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle, sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısının hesaplanacağı, bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmaların 1 güne tamamlanacağı, belirtilmiştir. Kısmi çalışması olan işçinin bildirimi hesaplanırken çalışma süresi günlük çalışma süresine oranlanacak ve artık kalan süre tam gün olarak değerlendirilecektir. Örneklendirmek gerekirse söz gelimi bir ay içerisinde 9 saat çalışması olan işçinin sigortaya bildirimi:9/ 7,5 = 1,20’dir. Şu durumda çıkan sonuç bir günden fazla 2 günden az olduğundan sigorta gün sayısı 2 gün olarak belirlenecektir
YAZARLAR
Yayınlanma: 27 Ekim 2021 - 09:10
Kısmi süreli çalışmalarda prim ödeme gün sayısı
Mevzuatımız haftalık normal çalışma süresini 45 saat olarak düzenlenmiştir
YAZARLAR
27 Ekim 2021 - 09:10
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir