Merhaba Sevgili Okur;
Bu haftaki yazımda sizlere sürekli üzerinde durduğumuz kitap konusunda nasıl seçim yapmamız gerektiği ile ilgili deneyimlerimi ve araştırmalarımı paylaşmak istedim.
Kitap seçiminde genel hatları ile dikkat edilecek hususlar şöyledir;
· Yaşa göre doğru tercih yapmak
· Boyut ve Dış yapısal özellikler bakımından uygun büyüklüğü tercih etmek.
Çocuğun kitabı elinde kavrayabilmesi için seçilen kitap boyutlarının çocukların el boyutlarına göre olması, sayfalarını çevirebilmesi için kalın sayfalı, ağıza alınma durumlarına karşı yırtılmayacak özellikte kumaştan yapılmış ya da dayanıklı sert kapaklı kitapları seçmek doğru tercih olacaktır. İçerik bakımından: Az kelimeli cümlelerin olduğu bol resimli kitaplar tercih edilmeli. Resimler belirgin, anlaşılır çizimli ve tanıdık nesnelere ait olmalıdır. İlgilerini çekmek amacıyla sesli, hareketli ve parlak renkli kitaplar tercih edilebilir.
İlgi Alanına göre doğru tercih: Her çocuğun ilgi alanı farklıdır. Bu yüzden çocuğun ilgi alanına göre kitap seçimi yapılmalıdır. Örneğin atları çok seven bir çocuğa at temalı ya da at resimlerinin yoğun olduğu kitaplar tercih etmek çocuğun kitaba olan ilgisini artıracak severek zaman geçirmesini sağlayacaktır.
Yazım, noktalama ve dil bilgisi kurallarının uygunluğuna göre tercih: Tercih edilen kitapta Türk dili iyi kullanılmış olmalı ve anlatılan hikâye akmalıdır. Çocuğa görelik ve özellikle 6-8 yaş grubunda yazım, noktalama ve dil bilgisi kurallarının doğru kullanımı çocukların dilimizi iyi kullanmaları açısından önem arz etmektedir.
Çocukların kendi kitaplarını kendilerinin seçim yapmalarına da olanak sağlanmalıdır.
Sadece kapak ve resimlere bakılarak seçilen kitaplar yanıltıcı olabilir. Bu noktada arka özet kısımlarının okunmasına, içerik olarak didaktik ve öğretici olmayan kitapları almaya gayret gösterilmelidir.
Seçilen kitabın karakterleri çocuk ruhuna uygun özellikler sergilemelidir. Çocuğu olumsuz bir davranışa yönlendirecek eylemlerin yer aldığı karakterlerin olduğu kitaplar tercih edilmemelidir.
Kitapları analiz eden kitap sayfalarının yorumları ya da kitap satış sitelerindeki okuyucu yorumları takip edilerek alınmak istenen kitaba karar verme açısından kolaylık sağlayabilir.
Çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini güçlendirmek adına sessiz kitaplar tercih edilip çocuğun hikâyeyi sadece resimlere bakarak kendisinin anlatması sağlanabilir. Özellikle 2-4, 4-6 ve 6-8 yaş gruplarında bu etkinlik çocukların dil gelişimi açısından da önemlidir.
Tercih edilen kitapta resim ve anlatılan hikâye uyumlu olmalıdır. Erken çocukluk döneminde çocuklar ilk önce görsel okuma yaptıklarından resimlerin hikâyeye göre yorumlanması önemlidir.
Aldığımız her kitap bilgi verici olmak zorunda değildir. Eğlendirici, komik kitaplar da tercih edilerek keyifli zaman geçirilebilir.
Yabancı yazarların çeviri kitapları alınırken çevirmenlerin çocuk gelişimi, erken çocukluk dönemi v.b. eğitimlerinin olup olmadığına bakılmalıdır. Doğru çeviri sadece dili iyi bilen değil aynı zamanda konuya teknik açıdan yetkin biri tarafından yapılan çeviridir.
Descartes’in dediği gibi “İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.”
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Nisan 2023 - 08:00
Kitap Seçerken Nelere Bakıyoruz?
Merhaba Sevgili Okur; Bu haftaki yazımda sizlere sürekli üzerinde durduğumuz kitap konusunda nasıl seçim yapmamız gerektiği ile ilgili deneyimlerimi ve araştırmalarımı paylaşmak istedim
YAZARLAR
20 Nisan 2023 - 08:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir