Değerli okur, biraz sonra okuyacaklarınız bir ders kitabı kadar gerçektir.
Bu gün öykü, roman, şiir kitaplarıyla teknolojinin mücadelesini konuşmayacağız.
Bugün ders kitaplarıyla, bilgiye daha kolay ulaşılan teknolojinin mücadelesini konuşacağız.
Eğitimin henüz yüz yüze yapıldığı dönemlerde bir velim ‘’Kızım ders çalışmak için telefonu istedi, aradan zaman geçti baktım Fatma Girik’in Şoför Nebahat filmini izliyor hocam.’’ demişti. Elinde bulunan 4-5 inç büyüklüğünde ki cihazdan karşısına çıkabilecek milyonlarca içeriği düşündüm. Belki şu an karşısında ki en masumca olanıydı. Çocukların teknoloji kullanımını kontrol altında tutmanın ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ifade etmekte fayda var. Eğer kontrolü sağlayamazsak çocuklarımızın bu mecralarda faydadan çok zarar görmesi çok yüksek bir ihtimal. Akran zorbalıkları, istismarlar akla ilk gelenler.
Evet, evlerimizde ki ansiklopedilerle bir bahar temizliğinde sessizce vedalaştık. Şimdi ki ders kitaplarında ise bilgiye araştırarak, deneyler yaparak, deneyerek-yanılarak ulaşmamız isteniyor. Biz ise daha kolay yoldan elde etme arzusundayız. Çengel bulmacadaki soruların cevapları gibi ya da televizyonda yayınlanan Kelime Oyunu formatında bir bilgilenme peşindeyiz.
Boru sesi =‘’ti’’
Yılın 5. Ayı = ‘’Mayıs’’
Sol üstteki ünlü= ‘’Fatma Girik’’
İşte internet bize bu formatta istediğimiz bilgiyi sunuyor.
Evet yaşadığımız çağda artık bu yadsınamaz bir olanak. Yeniliklere asla karşı da değiliz. Kontrollü dikkatli kullanıldığında faydaları tartışılamaz da ama kalıcı bilgi yaparak-yaşayarak, deneyerek-yanılarak elde edilen bilgidir.
Kısa yoldan elde edilen her şey gibi kısa yoldan elde ettiğimiz bilgilerde daha gelip geçici olacaktır.
Oysa hayat boyu yaptığınız yanlışlardan öğrendiğiniz yüzlerce şey sizin için yeni birer düstur olarak yol gösterici olmuştur. Öğrenirken de yanlış yapmak bu derece kıymetlidir. Yanlışlarımızdan ders çıkarabilmek kaidesiyle elbette.
Önümüze rastgele çıkan bir yerin bizde yer edinmesiyle, arayarak, sorarak, kaybolarak bulduğumuz bir yerin bizde ettiği yer de oldukça farklıdır.
Bilgi de çabalayarak, arayarak, kaybolarak, yeniden başlayarak elde edildiğinde kıymetlidir.
Bilgiye en saf, en temiz şekilde ulaşabileceğimiz kitapları hayatımızdan çıkarmayalım. Bizlere yapacakları yönlendirmelerle okuyalım, yazalım, arayalım, kaybolalım, bulalım. Her yaştan her kademeden öğrenci için eğlenceli, sevdirerek öğreten, araştırarak bulmalarını sağlayan nice kitaplar var.
Kağıda kaleme dokunarak, yanlışlar yaparak, dersler çıkararak öğrenmemiz dileğiyle.
YAZARLAR
Yayınlanma: 04 Haziran 2020 - 12:20
Kitaplar teknolojiye karşı
Değerli okur, biraz sonra okuyacaklarınız bir ders kitabı kadar gerçektir
YAZARLAR
04 Haziran 2020 - 12:20
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir