Türkiye, küresel ısınmanın etkisiyle sıcak havaların etkisi altına girdi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin sıcaklıkların olası etkilerini ve alınacak önlemleri anlattı.
Baytekin Kalem Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Dünyanın pek çok bölgesinde sıcaklık, rekor üstüne rekor kırıyor. Haber bültenlerinde sıcaklıkların Çin’de 40 derecenin, İran’da 50 derecenin üzerine çıktığına şahit oluyoruz. İngiltere’de 1967 yılından bu yana en sıcak Haziran ayının yaşandığına dair haberler var. Akdeniz ülkelerinde zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda uyarılar yapılıyor. Türkiye’de de bir yanda sel vakaları yaşanırken, sahillerde bunaltıcı sıcaklıklar devam ediyor. Küresel ısınma artık bağırarak kendini hissettiriyor. Düzensiz iklim koşulları tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Kuraklık nedeniyle birçok bölgede su tasarrufu için hem kentlerde hem de kırsalda çağrılar yapılıyor. Hatta birçok bölgede tarımsal sulamalarda, sulama programları yeniden düzenleniyor ve çeltik ve mısır gibi bazı ürünlerin ekimine kota getiriliyor” dedi.
“Buharlaşma miktarı önemli derecede arttı”
Sıcaklıkların tarımsal üretime ve bitkilere olan etkisini de anlatan Baytekin, “Yüksek oransal nem ile birlikte sıcaklık artışları, tarım alanlarında mantari hastalıklarda adeta patlama yarattı. Elmada kara leke, bağlarda mildiyö hastalıklarıyla mücadele etmek için çok daha fazla ilaç kullanılıyor. Domates dikili alanlarda tuta zararlısında nüfus azalışları dikkati çekerken, kırmızı örümcekte artış görülüyor. 30 derecenin altında daha hızlı çoğalabilen tuta zararlısının nüfus düzeyi düşük seyrediyor. Yüksek sıcaklıkların tek faydası bu oldu. Ancak kırmızı örümcekte patlama yaşanabilir. Domates, biber, fasulye, börülce gibi yazlık sebze yetiştirilen alanlarda 35 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklar çiçek dökümünü artırıyor. Meyve tutumunu azaltıyor. Yine mısırda polen canlılık süresini kısaltarak tane tutumunu azaltabiliyor. Meyve bahçelerinde daha fazla sayıda sulama yapmakta yarar var. Buharlaşma miktarı önemli derecede arttı. Bitkiler terlemeyle çok fazla su kaybediyor. Yine sulama yapılmayan bağlarda ve zeytinliklerde toz çapası yapıp, topraktaki suyun buharlaşmasını önlemekte yarar var. Yoksa bu sıcakta, bitkinin meyvelerini beslemesi oldukça zor. Kökleriyle aldığı suyun önemli bir kısmını terlemede kullanıyor” dedi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Temmuz 2023 - 13:25
"Küresel ısınma artık bağırarak kendini hissettiriyor"
Türkiye, küresel ısınmanın etkisiyle sıcak havaların etkisi altına girdi
GÜNDEM
08 Temmuz 2023 - 13:25