Okulların açılmasına çok kısa bir süre kalırken ürünlerindeki yüksek fiyatlar dikkat çekiyor. Veliler yeni eğitim öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte okul ihtiyaçlarını tamamlamaya yönelik son virajı döndü. Okul eksikliklerini tamamlama durumunda olan veliler en uygun fiyatlı olanları araştırıyor. Bütçesini zorlayan listeler uzarken, maaşlar ise enflasyon karşısında eriyor. Geçen yıla göre bu kategorideki ürünlerinin fiyatı yüzde 40-75 arası artarken okul kıyafetlerinin fiyatı ise yüzde 60 oranında arttı. Velilerin bütçesini zorlayan listeler uzarken, maaşlar ise enflasyon karşısında eriyor.
ÖZGE ERGİN:
Ben iki çocuk annesiyim. Bir kreşe bu sene başlayacak olan, bir de 4.sınıfa geçen bir oğlum var. Okulların başlamasına 1,5 ay kala her ne kadar okul masrafları için bütçe ayırdıysak da maalesef yeterli olmadı. Temel ihtiyaçların her gün pahalanması biz anne ve babaları oldukça zorluyor. Bununla birlikte öğretmenlerin velilere yapmış olduğu listedeki her şeyi almak zorunda kalıyoruz çünkü çocuğun eğitim ve öğretimini gerçekleştirebilmesi için hepsini almamız şart. Ayrıca her geçen gün artan fiyatlar yüzünden artık çocuklarımın eşyalarını marka almıyorum. Marka almadığım halde bile birçok okul eşyası son derece pahalı. Örneğin: Markası olmayan bir okul çantasının en uygun fiyatı bin lira. Hal böyle olunca markalı bir çantanın fiyatını tahmin etmeniz güç olmasa gerek. Ben çocuğumun defter ve kalemlerini bir nebzede olsa uygun fiyata alabilmek için ürünlerin zincir marketlere gelmesini bekledim. Ama oralarda da durum pek parlak sayılmıyor. 4. Sınıfa giden oğlumun sadece defter ve kalemlerine bir zincir markette 500 TL ödemek zorunda kaldım.”
GÜLAY GÖSELER UZUN:
Çocuğum bu sene anaokuluna başlıyor. Boya ve karton tarzında bazı ihtiyaçları daha önce almıştım bazılarını ise zincir marketlerden ve internetten araştırarak almaya çalışıyorum. Her şey o kadar pahalı ki neyi nerden alsak diye şaşırır olduk. Birkaç kişi ile birlikte toplu alış yapalım ki biraz daha ekonomik olsun diyoruz. Yaz döneminde en fazla 500 TL tutar derken şimdi 1500 TL yetmiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Anaokulu İhtiyaç Listesi
36-72 ay arasındaki çocukları ilkokula hazırlamak için oluşturulan eğitim kurumlarına Anaokulu adı veriliyor. Okul öncesi eğitim kurumu olarak da bilinen anaokullarında temel amaç çocuklara eğitimi ve eğlenceyi aşılamak olduğu için ihtiyaç listeleri diğer dönemlere göre farklılık gösteriyor. Okul öncesi eğitim vermek üzere kurulan anaokullarının ihtiyaç listeleri kurumdan kuruma değişebiliyor. Bazı anaokulları ihtiyaç listesini başlangıçta belirtirken bazı anaokullarında ise ihtiyaç listesini oluşturmak ebeveynlere kalıyor. Başlıca anaokulu ihtiyaç listesi aşağıdaki şekilde sıralanabilir: Kalemlik, aktivite ve eğitici kitaplar, klasör, boya, beslenme çantası, fon karton, elişi kartonu, su matarası, ıslak mendil, müzik aleti, kalem. Yukarıda görüldüğü gibi anaokulu ihtiyaç listeleri için belirli kategoriler söz konusu oluyor. Kırtasiye malzemesi, temizlik malzemesi ve çocukların ihtiyaçları için geliştirilen kişisel bakım ürünleri anaokulu ihtiyaç listelerinin başında geliyor. İhtiyaç listeleri doğrultusunda alımlar yaparak daha eğlenceli ve keyifli bir okul dönemini çocuklara sunabilirsiniz.
İlkokul İhtiyaç Listesi
Erken çocukluk eğitimi için oldukça önemli olan ilkokul, okul öncesi eğitimden sonra eğitim alınan kurum olarak belirtiliyor. İlk eğitim alınan yer olduğu için yazı yazmadan okumaya kadar olan temel eğitim bu dönem içerisinde veriliyor. Bundan dolayı yazı yazma ve okuma konusunda yardımcı olabilecek ihtiyaçlar bu dönem içerisinde ön plana çıkıyor. İlkokul ihtiyaç listeleri ile daha kolay bir öğrenim hedefleniyor. İlkokula başlamadan önce alınacaklar listesinde aşağıdaki materyaller ön plana çıkıyor. Defter (Çizgili, çizgisiz ve kare), kalem kutusu, traş, silgi, tükenmez ve kurşun kalem, boya seti, müzik aleti, kitaplar ve defterleri kaplamak için tasarlanan kapaklar, eşofman ve okul kıyafeti, okul çantası.
Ortaokul İhtiyaç Listesi şöyle: “İlkokulu takip eden eğitim dönemine ortaokul adı veriliyor. Ortaokul döneminde çocuklar belirli bir seviyeye ulaştığı için boya kalemi ve resim defteri gibi eğlence ihtiyaçlarından çok eğitim öğretim gereçleri ön plana çıkıyor. Resim, müzik ve matematik gibi alanlarda kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerin eğilimlerini belirleyebileceği bir dönem olduğu için Ortaokul ihtiyaç listesi hazırlama süreci zorlu geçebiliyor. Bundan dolayı ortaokul ihtiyaç listesi gibi oluşturulan kaynaklardan yardım almak oldukça önemli. Ortaokul ihtiyaç listesi içerisinde: uçlu kalem, kurşun kalem, tükenmez kalem, yardımcı kitaplar, dosyalar, kalemlik, silgi, pergel ve açı ölçer gibi matematik aletleri, kurşun kalem ucu, su matarası gibi nesneler ön plana çıkıyor.
Lise İhtiyaç Listesi ise, orta dereceli okul olarak da bilinen liseler, eğitim öğretim dönemleri içerisinde oldukça önemli bir konumda. Dünya çapında kabul edilen bir eğitim dönemi olan liseler, üniversite eğitiminden önceki son kurum olarak biliniyor. Üniversite tercihleri ve hayaller bu dönemde elde edilen başarılara göre şekillendiği için gelecek hayat için oldukça önem arz ediyor. Liseye yeni başlayacak öğrencilerin ihtiyaç listelerinde bulunması gereken önemli materyaller bulunuyor. Lise ihtiyaç listesi gibi başlıkların temelini oluşturan bu materyaller daha bilinçli bir eğitim öğretim döneminin yaşanmasına imkan tanıyor. Liste ihtiyaç listeleri hazırlarken alana göre farklılıklar söz konusu olabiliyor. Eşit ağırlık, sözel, dil ve matematik bölümlerini tercih eden öğrenciler için ihtiyaç listeleri yıl içerisinde değişiklik gösteriyor. Lise döneminin başlangıç sınıfı 9 olarak belirtiliyor. 9. sınıfta dersler ortak bir şekilde gerçekleştiği için temel ihtiyaçlarda herhangi bir değişiklik söz konusu olmuyor. Liseye yeni başlayan öğrenciler için aşağıdaki materyaller oldukça önemli. Aşağıdaki materyallerden yola çıkarak ihtiyaç listelerini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. İmla Kılavuzu, Türkçe-İngilizce sözlük, Periyodik Cetvel, Metod Defteri, Coğrafya atlası, spor eşyaları, eşofman, resim kalemi, sözlük, nota defteri.”
HABER MERKEZİ