Anayasa Mahkemesi’nin 2023 yılında verdiği kararla, örgüt bağlantısı tespit edilmediği için 30 yılını dolduran hükümlülerin serbest bırakılabileceğine hükmettiği hatırlatılan açıklamada, asıl sorunun yargı sürecindeki karartmalar olduğu ifade edildi. “Mahkemenin ve Yargıtay’ın örgütü saptayamaması ya da saptamak istememesi başlı başına bir skandaldır” denildi.
“Madımak Katliamında Gerçek Suçlular Yargılanmadı”
Basın açıklamasında, Madımak katliamında kamu görevlilerinin yargılanmadığı, bazı sanıkların yıllarca yurtdışında serbestçe yaşadığı, yakalanamadığı iddia edilen Cafer Erçakmak’ın ise 18 yıl boyunca Sivas’ta elini kolunu sallayarak yaşadığı vurgulandı. “Cezaevinde çocuk sahibi olanlar, krallar gibi yaşayanlar, arandığı halde belediyelerde işe alınanlar, hiç yakalanmadığı için davaları düşenler bize gösteriyor ki, Madımak’ta kaybettiğimiz canlarımız, işlemeyen bir yargı düzeninin elinde bir kez daha ateşe verilmiştir” denildi.
“Bu Dava Bizim İçin Bitmedi”
Açıklamada, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağı, Sivas Katliamı’nın bir terör suçu olduğu ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu olması gerektiği vurgulandı. “Siz bu davayı bitirmiş olabilirsiniz, ama bizim için bitmedi” denilen açıklamada, Madımak Katliamı’nın unutulmayacağı ve adalet mücadelesinin süreceği ifade edildi.
Son olarak, “İnsanlık, bu suçu işleyenleri de Madımak’ın yakılmasını izleyenleri de kamuoyu vicdanını sarsan yargılama süreçlerini ve aktörlerini de asla affetmeyecek ve unutmayacaktır. Anıları mücadelemize ışık olacak” sözleriyle adalet çağrısı yinelendi.
SEDANUR ARIGÜN