Mantarlar bu dünyaya ait olmayan garip canlılar. Çocukluğumdan beri bunları düşünüyorum, bu sevimli şeyler şirinler köyü gibi. Sevimli geliyorlardı bana ama bir o kadar da korkunçlar. Dedemlerin bahçesinde büyük bir ahlat ağacı vardı. O ağaç da zaten bu dünyaya ait değil gibiydi. Kocaman bir gövdesi vardı. Gövdesinin üzeri yosunlar ve onların üzerinde dolaşan çeşitli eklem bacaklılar ile doluydu. Ağacın toprakla buluştuğu yerde ise bir tür şapkalı mantar kolonisi çıkıyordu zaman zaman. Yüzlerce dip dibe yaşayan şirinler köyü gibiydiler. Bazıları çokta şirin görünmüyordu. Zehirden de korkardım. Bazıları zehirli gibi de görünüyorlardı. Belki de gri renkte olup, çürümeyi, ölümü hatırlattıkları için bana öyle geliyordu. Her zaman böyle yıkıcı değildim elbette, severdim de onları. Ormanlardaki, dağda ve kırdaki mantarları severim. Mantar yemeyi de severim. Tabi güvendiğim mantarı. Bana dokunmayan mantar başkasına dokunabilir. Tabi, mantar, bitki ya da hayvan değildir. peki nedir? Mantarların kendine ait bir alemi vardır. Hayvanların ve bitkilerin de dahil olduğu, canlılar üst alemine dahildir. İlginç bir şekilde, dünya üzerindeki en büyük organizmadır. İçtiğimiz içecekte, yediğiniz ekmekte bulunan maya da bir mantardır. Etraftan toplayarak yediğiniz rastgele bir bitki size ne kadar zararlı olabilirse mantar da o kadar zararlı olabilir.
Mantar bilimine göre eğer yabani bir mantar toplarsanız;
%1 ihtimalle psilocybin içerebilir,
%1 ihtimalle ölümcül derecede zehirlidir,
%20 ihtimalle zehirli ama öldürücü değildir,
%60 ihtimalle yenilebilir,
%20 ihtimalle yenemez yada çok zor yenebilir, toplam %102 yapıyor ama ortalamadan bahsediliyor. Ayrıca yılın hangi ayında ya da nerede topladığınıza göre sonuçlar da değişebilirmiş. Eğer bir amanita phalloides (ölüm meleği) tarlasında bu denemeyi yaparsanız sonuç farklı olur.
Mantarlara dokunmak tehlikeli değildir, sadece yerseniz zehirlileri size zarar verebilir. "Ağaçta yaşayan mantarlar yenir." yada "kırmızı şapkası olan mantarlar zehirlidir." gibi tanımlar yanlıştır. Mantarlar karanlıkta yetişirler ve gübreden beslenirler tanımı da yanlıştır. Karanlıkta büyüyen mantarlar da vardır ve gübre üzerinde büyüdükleri doğrudur. Ancak böyle olmayanlar da vardır. Kütük üzerinde bile mantar büyüyebilir.
Mantarlar meyve gibidir, topladıkça yeniden ürer. Tohumları tehlikeli değildir, hava yoluyla zaten soluruz. Vücudumuzun savunma mekanizmaları vardır. Yine de alerjiye dikkat edelim lütfen.
İyi haftalar.
YAZARLAR
Yayınlanma: 14 Kasım 2022 - 08:20
Mantara basma
Mantarlar bu dünyaya ait olmayan garip canlılar
YAZARLAR
14 Kasım 2022 - 08:20
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir