Kadınların hem fizyolojik hem duygusal olarak değişim yaşadıkları regl dönemleri bazen yaşam kalitesini bozar ve keyifsiz bir periyot geçirilmesine neden olur. Düzenli bir periyoda sahip plan kadınlar için öncesi ve sonrasında beslenmede yapılan değişiklikler kişileri çok rahatlanır. Ancak periyotları düzensiz olan kadınlarda durum biraz farklı işler. Bu düzensizlikler sürekli ise mutlaka bir doktor kontrolü önerilir.
Periyot dönemi başlamadan birkaç gün öncesinde(yaklaşık 2-3 gün) depresyon, sinirlilik, ağlama, anksiyete, uyku bozukluğu, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve kilo alımı, ciltte akne oluşumu, iştahta artma, kabızlık, ağrı gibi duygusal, fiziksel ve bilişsel davranış değişiklikleri görülür. Adet döngüsüne bağlı hormonel dalgalanmalar iştah kontrolü ve yeme davranışını etkileyebilir.
Ödem özel dönem öncesi ve esnasında kadınlarda en sık görülen problemlerden biridir. Günde2- 2,5 litre su içmek ödemi azaltmada altın kuraldır. Buna ek olarak tuz miktarını azaltmanız, regl öncesi vücutta oluşacak sıvı toplanmasını azaltır. Şarküteri ürünlerinden, hazır soslardan, kavrulmuş kuruyemişlerden, ambalajlı gıdalardan, gazlı- gazsız içeceklerden uzak durulmalıdır. Salamura, asma yaprağı, zeytin, peynir gibi besinleri suda bekletip sonra iyice yıkamak tuz oranını azaltır. Limon ve sirke tuz yerine lezzet verici olarak kullanılır. Ananas, maydanoz, karahindiba, tarçın, kiraz sapı, beyaz-kırmızı lahana, armut ödem çözülmesine çok faydalıdır.
D vitamini yetersizliği görülen kadınların regl öncesi döneminde daha fazla semptom gösterdiği görülüyor. Dvit düzeyinin farkında olmak sağlıklı bir periyot için önemlidir.
Günlük tüketilen kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketiminin periyot dönemlerinde azaltılması meme hassasiyeti azaltır. Ayrıca E vitamini de göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet üzerinde etkilidir. Günlük E vitamini alımını artırmak için E vitamininden zengin bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler doğru miktarlarda beslenmede mutlaka yer almalıdır..
Menstürasyon dönemindeki kadınların en büyük şikayetlerinden biri tatlı ve hamurişi yeme ihtiyaçlarında görülen artıştır. Dönemsel olarak vücutta östrojen hormonunun dolaşımının azalması, serotonin ve endorfin hormonlarının üretiminin azalması, magnezyum düzeyindeki azalma tatlı krizleri üzerinde etkilidir.
Regl döneminde kanama ile birlikte demir kaybı artar. Yeterli demir alınmadığı zaman demir yetersizliğine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, baş ağrısı, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin düşmesi gibi durumlar görülebilir.
Bazı kadınlarda dönemsel görülen şiddetli karın ağrılarını azaltmada balıklar, keten tohumu ve yağı, fındık ve ceviz gibi bitkisel kaynaklarda bulunan omega 3 yağ asitleri etkili olur.
B6 vitamininden zengin bir beslenme sinir sistemine olumlu etkisi sayesinde adet öncesinde yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltır. Balık, tavuk, hindi, brokoli, muz, havuç, yumurta, avokado, ıspanak ve tahıllar B6 vitamininden zengin besinlerdir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 30 Mayıs 2022 - 09:01
MENSTÜRASYON DÖNEMİNDE DOĞRU BESLENME; AĞRI VE TATLI KRİZLERİNİN ÖNÜNE GEÇER
Kadınların hem fizyolojik hem duygusal olarak değişim yaşadıkları regl dönemleri bazen yaşam kalitesini bozar ve keyifsiz bir periyot geçirilmesine neden olur
YAZARLAR
30 Mayıs 2022 - 09:01
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir