Kış sebzelerinin, çeşitleri yaz mevsimine göre az olsa da sağlığa mucize dokunuşlar yaptığı bir gerçek. Kış sebzeleri arasında yer alan lahana doğada kırmızı, mor, beyaz ve yeşil olmak üzere farklı renklerde bulunur. Turşu, dolma, salata, çorba gibi çeşitli şekillerde tüketilir.
Kış sebzeleri arasında dikkat çeken lahana, solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için gerekli yüksek vitamin, mineral ve antioksidanı içermekte. Yemeklerinizde ve salatalarınızda bolca kullanabilir bağırsaklara yararlı etkisinden faydalanmak için turşusunu da yapabilirsiniz.
Lahanada en çok bulunan vitamin, kan pıhtılaştırıcı etkisiyle bildiğimiz K vitamini. Kan kalsiyum seviyesini düzenleyerek kemiklerin güçlenmesinde görev alır. Ayrıca kalp hastalıklarının önlenmesi için kesinlikle gereklidir. Lahananın yüksek oranda içerdiği, ise C vitamini. Bu vitamin kollajen üretimini sağladığı için cildin elastik olmasında da etkin.
Kırmızı lahana, beyaz lahanadan yüzde 30 daha fazla C vitamini içermekte. Orta boy kırmızı lahananın dörtte biri, günlük diyetle alınması önerilen C ve K vitaminlerinin yüzde 85'ini karşılamanız için yeterli olur. Ayrıca lahana enerji metabolizmanızı düzenleyerek kilo kaybınıza yardımcı olabilir. Orta boy kırmızı lahananın yarısı yaklaşık olarak 55 kalori içerir ve düşük glisemik indekse sahiptir.
Kırmızı lahana ise önemli bir antioksidan bileşik olan antosiyaninden zengindir ve rengini de bu bileşen sayesinde kazanmıştır.
Brüksel lahanası omega 3 içeriği ile inflamasyon oluşumuna karşı kalkan oluşturarak kalp damar sağlığını korur. Bir çalışmada günde iki porsiyon Brüksel lahanası tüketen bireylerde, vücudun toksik maddelerden temizlenmesini sağlayan enzimlerin yüzde 15-30 oranında arttığı ve serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif stresin yüzde 28 oranında düştüğü bulunmuş.
Yüksek tansiyonun önüne geçmek için sodyum tüketimini azaltmak, potasyumu artırmak gerekir . Potasyum vücutta sıvı elektrolit dengesinin sağlanması için gerekli önemli bir mineraldir. Lahana, potasyum içeriği sayesinde idrar ile sodyum atımını artırarak kan basıncını düzenler. Orta boy kırmızı lahananın yarısı günlük almamız gereken potasyumun yüzde 12'sini karşılar.
Lahananın içerdiği indol ve izotiyosiyanat bileşenleri nedeniyle guvatrojenik etkiler gösterebildiği, tiroid bezinin büyümesi ile karakterize guatr hastalığına yol açabildiği bilinmekte. Ancak sebzelerin pişirilmesi sırasında, uçucu olan bu maddelerin miktarı azalmakta. Bu nedenle guatr hastaları lahanayı çiğ tüketmekten kaçınmalı ve kür olarak lahana /çorbası içmemeye özen göstermelidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 06 Aralık 2021 - 09:14
Mevsiminde lahana tüketmenin yollarını bulun
Kış sebzelerinin, çeşitleri yaz mevsimine göre az olsa da sağlığa mucize dokunuşlar yaptığı bir gerçek
YAZARLAR
06 Aralık 2021 - 09:14
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir