Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası-2
SORU 3:Kimler Bu Davayı Açabilir?
Bu davayı, saklı pay sahibi olsun ya da olmasın, miras hakkına sahip hale gelmiş yani mirasçı sıfatına sahip tüm mirasçılar (yasal, atanmış mirasçılar, evlatlık), açabilir. Mirası reddeden, mirasçılıktan çıkarılan ve feragat edenler ise, bu davayı açamaz, çünkü mirasçı sıfatları bulunmamaktadır.
SORU 4: Muvazaanın İspatı Ne Şekilde Yapılır?
Murisin, muvazaalı işlemleri ile, mirasçılarından mal kaçırma amacıyla gerçekte bağışladığı taşınmaza ilişkin iradesini, tapuda ‘’satış’’ olarak göstermesi halinde, bunu iddia eden kişinin, iddiasını ispatla mükellef olması dolayısıyla mirasçılar da, miras bırakanın bu kastını ispatlamalıdır.Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasına konu vakıaların ispatı her türlü delille mümkündür.Murisin, mirasçılarından mal kaçırma kastının varlığı her bir somut olayda hakim tarafından değerlendirilecektir.
SORU 5: Muvazaanın Yaptırımı Nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun m.706/1 de “Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır.’’ Şeklinde belirterek Taşınmaz satış sözleşmesinin tapuda, resmi memur huzurunda gerçekleştirilmesi gerektiği açıklanmıştır.
Hukuka uygun bir devir için ayrıca geçerli bir hukuki sebep ve tescil talebi bulunmalıdır. Muvazaalı tapu devrinde, gerçekte iki ayrı işlem mevcuttur. Görünürdeki işlem(satış), muvazaa nedeniyle kesin hükümsüzdür. Gizli işlem olan bağışlama ise, şekle aykırılık nedeniyle geçersizdir. Gerçekte bağışlama iradesi olmasına rağmen, işlemin tapuda satış olarak gösterilmesi halinde, tapudaki devir, tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığından, görünürdeki işlem muvazaa nedeniyle geçersiz olur. Gizli işlem olan bağışlama ise, tapudaki resmi şekle uyulmadığından geçersiz olur.
SORU 6: Dava Açma Süresi Nedir?
Muris muvazaasıyla yapılan işlemler sözleşmenin kurucu şartı olan irade ve beyan arasındaki uyumu sağlamadıklarından dolayı baştan itibaren geçersizdirler. Mirasçıların icazeti sözleşmeyi geçerli kılmaz. Bunun sonucu olarak muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasını açmak herhangi bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süreye tabi değildir.
SORU 7: Davanın Açılacağı Yer ve Yetkili Mahkeme Nedir?
Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasındaki işlemlerde yetki, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde olup görevli mahkeme dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 23 Mart 2022 - 09:59
(Mirastan mal kaçırma)
Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası-2 SORU 3:Kimler Bu Davayı Açabilir? Bu davayı, saklı pay sahibi olsun ya da olmasın, miras hakkına sahip hale gelmiş yani mirasçı sıfatına sahip tü
YAZARLAR
23 Mart 2022 - 09:59
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir