Merhaba Sevgili Okur,
Geçen hafta sizlere geleneksel oyunların çocuklarımızın sosyal duygusal öğrenme yeterliliklerindeki etkiden bahsetmiştim. Bu hafta ise birçok yerde adını sıkça duymaya başladığımız 21. Y.Y. becerilerinden bahsetmek istiyorum.
Bazılarına göre 21. Y.Y. becerileri zor sorular algısı yaratmış olsa da konu bu noktadan tamamen uzakta olup farklı bir bakış açısındadır.
Değişen dünya koşullarının zorlukları ile mücadele edebilme, bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için gerekli becerilere 21. Y.Y. beceriler denilmektedir.
Bahse geçen bu becerilerin her zaman söylediğimiz gibi yetişkinlikte bir yerlerde yer etmiş olması için okul öncesi dönemde çocuklarla tanıştırılması gereklidir. Okul öncesi öğretmenler, ebeveynleri aracılığı ile okunan kitaplar veya çevreden, akranlarından gözlem yoluyla sağlanan farkındalıklarla eğlenceli ve etkileşimli öğrenme ortamları ile 21. Y.Y. becerileri çocuklarımıza kazandırılmalıdır.
Yaşam boyu öğrenme becerileri, okuryazarlık becerileri, sosyal ve mesleki beceriler olarak 3 alt başlıkta incelenebilir. Bir diğer ifade ile öğrenme ve yenilenme, yaşam ve kariyer, bilgi –medya ve teknoloji becerileridir.
Yapılan akademik araştırmalar 21. Y.Y. becerilerini “yaşam becerileri (liderlik, üretkenlik, sosyal beceriler, esneklik ve girişimcilik), öğrenme becerileri (yaratıcılık ve yenilikçilik, problem çözme ve kritik düşünme becerisi, iletişim ve iş birliği becerisi), okuryazarlık (Bilgi, medya ve teknoloji)” şeklinde sınıflandırmaktadır. Dünya ile rekabetçi olmak ve çağın gerekliliklerine ayak uydurmak için bu becerilerin okul öncesi dönem eğitiminden başlamak suretiyle kazandırılması önemlidir.
Bu kazanımların sağlanması için öncelikle öğretmenlerimizin konu ile ilgili bilgi ve becerilerinin olması, sonrasında çocuklarımıza aktarım sağlamaları büyük önem taşımaktadır. Akabinde ebeveynlerinde destekleyici çalışmalarla bu beceriler çocuklarımızın hayatlarında yerlerini rutin olarak alacaktır.
Liderlik, üretkenlik, sosyal beceriler, esneklik ve girişimcilik, iletişim ve iş birliği, problem çözme ve eleştirel düşünme, yaratıcılık ve yenilik becerileri bütünü 21. Y.Y. becerilerini oluşmaktadır.
Okullarında 21. Y.Y. becerilerini kazanmak adına yapılan akademik çalışmaların yanı sıra ebeveynler olarak “biz bu noktada ne yapabiliriz?” derseniz sevgili okurlar: Çocuklarınızı yaratıcı drama, p4c ( çocuklarla felsefe), stem, sanatsal çalışmalar, akıl ve zeka oyunları gibi atölyelere götürebilirsiniz. 21. Y.Y. becerileri üzerine hazırlanmış kitapları edinip birlikte okuyup üzerine sohbet edebilirisiniz. Birlikte geleneksel oyunlarımızı oynayarak ya da akranları ile oynamalarını sağlayarak bu becerilerin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Bu hafta sizlere içinde benimde kitabımın olduğu ve 21. Y.Y. Becerileri üzerine hazırlanmış Martı Çocuk Yayınlarından çıkan içinde farklı meslek dallarının etkinlikler, hikaye haritalı 14 kitaptan oluşan 21. Y.Y. Serisini okumanızı tavsiye ederim.
Yeniliklere açık olduğumuz, öğrenmekten bıkmadığımız güzel bir hafta dilerim.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 23 Mart 2023 - 08:00
Nedir Bu 21. Y.Y. Becerileri?
Merhaba Sevgili Okur, Geçen hafta sizlere geleneksel oyunların çocuklarımızın sosyal duygusal öğrenme yeterliliklerindeki etkiden bahsetmiştim
YAZARLAR
23 Mart 2023 - 08:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir