UNDP/GEF destekli mercan resif projesinin açılışı nesli tehlike altındaki mercanların yoğun dağılım gösterdiği Bozcaada'da başlatıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Barış Özalp’in bilim danışmanı olarak görev aldığı, UNDP Türkiye himayesinde gerçekleştirilen GEF küçük destek proje değerlendirmelerinde “Türkiye Kıyıları Mercan Resif Deniz Doğa Alanlarını Geliştirme, Koruma, İzleme ve Yönetimi” adlı proje başarılı bulunarak destek aldı. Bu kapsamda Bozcaada ve Marmara adasında dağılım gösteren nesli tehlike altındaki mercan türlerinin yaşam alanları incelenecek. Çalışmalar sonunda Türkiye mercan fauna envanterine önemli katkılar yapılması ve 2030 yılında ülkemiz kıyılarında yüzde 30 deniz koruma alanı hedeflerine ulaşılması yer alıyor. Birleşmiş Millet Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu ve MAVA ortaklığında çağrıya çıkılan proje çalışmasının odak alanı ise Biyoçeşitlilik…Çanakkale Sualtı Spor Kulübü Derneği idari yürütücülüğünde, koordinatörlüğü Biyolog Simge Özalp tarafından gerçekleştirilen proje çalışmalarında Bozcaada ve Marmara Adasında mercanlar üzerine atılan balık ağlarının ve çapaların öldürdüğü kolonilere odaklanılıyor. Nesli tehlike altındaki türlerin oluşturduğu bazı habitatlar ülkemiz kıyılarında son yıllarda keşfedildi. Bunlardan ilki Akdeniz orijinli Cladocora caespitosa’nın yoğun dağılım gösterdiği Bozcaada resifleri. Bir diğeri Marmara Adası Hayırsız adacık mevkiinde yaşam süren ve aynı zamanda “deniz ağacı” olarak da isimlendirilen altın mercan Savalia savaglia. Türlerin oluşturduğu zengin fasiyesler sebebiyle mercanların dağılım gösterdiği bölgelerdeki diğer denizel canlıların barınma, beslenme ve üreme adaptasyonları karşılanıyor. Yüksek biyoçeşitlilik içeren bu alanların hassasiyetinden dolaytı türler üzerinde önemlerinin ortaya koyulacağı faaliyetler planlanıyor. Mercan resiflerinin dışında açık suda avcılık yapan küçük balıkçılara da destek olunması amacıyla derin su ahtapot resifleri, sualtında mercan transplantasyonu ve seramik prototip Cladocora gibi yan faaliyetler planlanıyor. Proje destekçileri arasında Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Adalar Vakfı ve Sualtı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği (SUFOD) yer alıyor.
BİLİMSEL KATKILAR YAPMASI PLANLANIYOR
Proje Bilim Danışmanı Dr. Özalp’un yaptığı açıklamada; “İklim değişimi ve aşırı balıkçılık faaliyetlerinin etkisi altında olan ve aynı zamanda hassas olarak rapor edilen mercan resifleri son yıllarda birçok denizel ve okyanus kıyı bölgesinde ve açık sularda koruma altına alınmaktadır. Mercanlar, deniz canlıları için temel barınma, beslenme ve üreme alanları oluşturduklarından korunmaları yönünde küresel boyutta uluslararası anlaşmalar bulunmaktadır. Dünya üzerinde özellikle Akdeniz’de koruma altında olan ve IUCN kırmızı listelerinde nesli tehlike altındaki mercan türleri listesinde yer alan taş mercan Cladocora caespitosa ve altın mercan Savalia savaglia habitatlarını konu alan proje, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci UNDP Türkiye destekli mercan resif projesi niteliğinde olup Türkiye Mercan Faunası’na bilimsel katkılar yapılması planlanmıştır” denildi.
Haber Merkezi
GÜNDEM
Yayınlanma: 01 Eylül 2022 - 12:10
Nesli tehlikedeki mercanların yaşam alanı incelenecek
UNDP/GEF destekli mercan resif projesinin açılışı nesli tehlike altındaki mercanların yoğun dağılım gösterdiği Bozcaada'da başlatıldı
GÜNDEM
01 Eylül 2022 - 12:10
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir