CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Denetim Raporlarının “Bakanlığa bağlı öğrenci pansiyonlarındaki içler acısı hali net olarak ortaya koyduğunu” belirtti. Güneşhan, konuyu soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.
Güneşhan, şunları ifade etti: “Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’na dair 2022 yılı denetim raporu çok sayıda uygunsuzluğu ortaya çıkarıyor. Özellikle Bakanlığa bağlı öğrenci pansiyonlarındaki içler acısı hali bu rapor net olarak ortaya koymuş durumda. Sayfalar süren bulgular, maalesef öğrencilerin ve ailelerinin yıllardan bu yana dert yandıkları sorunları doğrular nitelikte. Sayıştay denetçileri, Ortaöğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı pansiyonlu okulların faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlayacak insan kaynağına sahip olmadığını tespit etmişler. Bu pansiyonların çok büyük bir kısmının sosyal alanlardan yoksun olduğunu ifade etmişler. Halbuki Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nin pansiyonlarla ilgili maddesi, tüm detaylarıyla olması gerekenleri kurala bağlıyor. Revir olması gerekliliği, revirde kaç yatak olacağı, misafir yatak odasından engelli öğrenci yatak odasına, bilgisayar odalarından kütüphanelere, okuma salonlarından sosyal alanlara kadar tek tek ifade ediliyor. Ama Sayıştay denetçileri, pansiyonların çoğunda bunların olmadığını tespit etmiş. Örneğin çoğunda revir yok, revir olanlarda da mevzuatta belirtilenden az yatak var. Revir var ama Sağlık Bakanlığı ile yapılması gereken protokol yapılmadığı için sağlık personeli yok. Öğrenci yatak odalarında öğrenci başına düşen alan olması gerekenden çok daha düşük, kapasiteler yine çok yüksek. Pansiyonlar arasında bir standart da yok. Tümüyle keyfi, kural tanımaz bir anlayış var ve çocuklarımız bu anlayışa emanet ediliyor. Bu kabul edilemez.
“Sayıştay ayrıca ambar sistemlerinin bile doğru düzgün tutulamadığını tespit etmiş”
Sayıştay ayrıca ambar sistemlerinin bile doğru düzgün tutulamadığını tespit etmiş. Temizlik malzemesi alınmış, sisteme girilmemiş. Kırtasiye malzemesi alınmış, sistemde bunların girişinin yapılabileceği sekme bile yok. Dolayısıyla ne harcama doğru tutulabiliyor, ne kayıtlar doğru tutulabiliyor. Pansiyonlarda teknik personel ve kaloriferci bulunmadığı için pansiyon bütçesinden kazan bakım onarımları ile tesisat bakım onarımlarına ilişkin harcamalar yapılmak zorunda kalınmış, zaten kısıtlı bütçelere ekstra yük bindirilmiş. Küçük bir bakkal dükkanı bile böyle yönetilmez.”
Bakan Tekin’e yöneltilen sorular şöyle:
“Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda bilgisayar odası ve revir bulunmaktadır? Revir bulunan pansiyonlardaki revir yatak sayıları kaçtır?”
"Ülkemizde kaç tane pansiyonlu okul vardır? Burada eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? Yönetmeliğe göre buralarda hangi sınıftan kaç personel çalışması gerekmektedir? Kaç kişi çalışmaktadır? Pansiyonlarda gerekli ambar memurluğu ve sayman mutemetliği görevleri için personel bulundurulmamasının gerekçesi nedir? Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında mevzuatta öngörülen protokol neden düzenlenmemiştir? Pansiyonlarda teknik personel ve kaloriferci istihdam edilmeme nedenleri nelerdir? Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda bilgisayar odası ve revir bulunmaktadır? Revir bulunan pansiyonlardaki revir yatak sayıları kaçtır? Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda öğrenci yatak odaları mevzuatta öngörülen öğrenci kapasitesinin üstüne çıkmaktadır? Öğrenci yatak odalarında öğrenci başına düşen alanın mevzuatta belirtilenden az olduğu pansiyonlar hangileridir?”
HABER MERKEZİ
EĞİTİM
Yayınlanma: 30 Eylül 2023 - 16:16
"Öğrenci pansiyonlarının hali içler acısı"
CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Denetim Raporlarının “Bakanlığa bağlı öğrenci pansiyonlarındaki içler acısı hali net olarak ortaya koyduğunu” belirtti. Güneşhan, konuyu soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.
EĞİTİM
30 Eylül 2023 - 16:16
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir