Op. Dr. Koray Güneş Yücel, rahim ağzı kanserinin, rahmin alt kısmındaki rahim ağzında meydana gelen ve genellikle HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bir kanser türü olduğunu belirtti. Dünyada her yıl 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ifade eden Yücel, "Genellikle 50 yaş civarında görülen bu kanser türü, son yıllarda genç kadınlarda da yaygınlaşmıştır" dedi.
HPV ve Rahim Ağzı Kanseri Arasındaki İlişki
Dr. Yücel, rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamından sorumlu olan HPV virüsünün çoğunlukla belirti göstermediğini ve oldukça bulaşıcı olduğunu belirtti. "Çoğu kadın, HPV virüsüyle hayatının bir döneminde karşılaşır ve vücut savunma sistemi sayesinde virüsü yener. Ancak bazı HPV türleri bu savunmayı aşarak kansere neden olabilir" ifadelerini kullandı.Erken Teşhis ve Taramanın Önemi
Hastalığın erken teşhis edilmesiyle basit tedavi yöntemlerinin mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Yücel, şu önerilerde bulundu:- HPV ve Pap smear testleri sayesinde hastalık, henüz erken aşamadayken tespit edilebilmektedir.
- Bu testler, 30-65 yaş arasındaki kadınlar için 5 yılda bir yapılmalı ve düzenli olarak takip edilmelidir.
- Tarama testleri, Toplum Sağlığı Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) gibi birimlerde ücretsiz olarak yapılabilmektedir.