Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Biga'da cuma günü en sıcak günlerden biri yaşanacak. Çanakkale'de ormanlık alanlara giriş yasakken, yaşanan yüksek sıcaklıkların yangınlara sebebiyet vermemesi için Biga İlçe Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç da vatandaşları uyardı ve kontrollü davranmaya davet etti.
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Biga'da cuma günü en sıcak günlerden biri yaşanacak. Çanakkale'de ormanlık alanlara giriş yasakken, yaşanan yüksek sıcaklıkların yangınlara sebebiyet vermemesi için Biga İlçe Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç da vatandaşları uyardı ve kontrollü davranmaya davet etti. Teyakkuz halinde olduklarını ve en küçük yangın halinde bile hızlı bir şekilde hareket edebilmek için tüm Çanakkale'deki ekiplerle koordinasyon içinde olduklarını söyleyen Tunç, vatandaşları da kurallara uymaya davet ederek uyarılarda bulundu.
"ZİRAİ YANGINLARA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI"
Bugünden itibaren başlayarak yangın riskinin yüksek olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Tunç; "Son yıllarda meteorolojik veriler değişiyor. Küresel ısınma dediğimiz mesele bizim batı coğrafyasını etkilemeye başladı. Bir anda kış oldu; yağmurlar yağdıkça otlar çoğalmaya başladı. Anında sıcak hava dalgası gelince yanıcı miktarında artış oldu. Yani kıştan bahar havasını mevsimini yaşamadan direkt yaza geçtik; bu nedenle de yangın riskleri arttı. Bizler için üç önemli kriter vardır; sıcaklık, bağıl nem ve rüzgar. Önümüzdeki bir hafta boyunca bu üç kriterin en kritik olduğu zamana denk geliyor. Ondan sonra biraz hava sıcaklıkları mevsim normallerine düşüyor. Ardından yine yüksek bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Özetle Biga’daki yaşam; orman ile zirai faaliyetler iç içe veya komşu. Tarım memleketiyiz; bu seneki biçimler 20 gün ötelendi. Normalde bu mevsimlerde; buğday ve yulafın biçilme zamanları. Yangın çıkmasının en kritik anları da 12.00 ila 16.00 saatleri arasıdır. Zirai yangınların en çok büyümesi bu saatler arasında gerçekleşir. Bu anızlardaki faaliyetlerin çok kontrollü yapılması gerekiyor. Burada biçerleri kullananların değil; biçercinin arkasında mutlaka bir göz daha olması gerekiyor. Bizim en büyük handikabımız da burada. Çıkacak küçük bir yangına bu arkadaki kişi koşup söndürse kolayca söndürebilir. Bu yangınları biçerci görüyor ama geri dönüş yaptığında görüyor. O zamana kadar da rüzgar varsa; yangın büyüyor. 10 kişi gelene kadar bu sefer yangın 50 kişilik oluyor. 50 kişi söndürmeye gelene kadar yangın daha da büyüyor" ifadelerini kullandı.
"YANGINLAR İNSAN HATASI KAYNAKLI. ÖNLEM ALINMALI"
Orman yangınlarının yüzde 98'inin insan kaynaklı yaşandığını dile getiren Tunç; "Bu yangınlar nedeniyle ulusal bir kaybımız oluşuyor; üreticinin biçtiği alanda çıkan yangın daha ürün biçilmeden yanmış oluyor. Bu yangını söndürmek için Orman müdürlüğü, belediye veya kendi köylüleri emek sarf ediyor ama canımız yanıyor haliyle. Bu yangınlar karşısında dikkat ve önlem almak mümkün. Önlem alınabilir ama almıyoruz. Anız yangınlarındaki ya da biçme işleminde çözmemiz gerekiyor. Biçerdöverin arkasında mutlaka bir kişinin olması; sürekli tarlayı gözlemleyerek tarlada çıkabilecek olası yangına hemen müdahale edilebilir. En pratik çözüm olarak bunu öneriyoruz. Aynı durum saman toplama zamanında da yaşanıyor. Orman yangınlarının yüzde 98’i insan kaynaklıdır. Kasıt bu oran içerisinde çok düşük bir orandır; gerisi ihmal ve dikkatsizliktir" ifadelerini kullandı.
"ÖNÜMÜZDEKİ 7 GÜNE DİKKAT"
Önümüzdeki 7 gün boyunca dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Tunç; "13 Temmuz 2023 tarihi itibariyle önümüzdeki 7 gün boyunca hava sıcaklıkları aşırı derecede yükselecek. Bu sürenin sonunda sıcaklıklar nispi olacak düşecek; bu süreçte rüzgar hızı da artacak. Bizim önemsediğimiz kriterler bu dönemde olumsuzluk yaratacak. Küçücük bir ateş bile bir anda yangına dönüşme ihtimali çok yüksek olduğu bir döneme giriyoruz. Bu dönemler bizim kırmızı alarma geçtiğimiz dönemlerdir. Halkımızın da bu sürece riayet etmesini istiyoruz; bu dönem sonunda ateş yakabiliriz anlamına gelmiyor. Yine dikkatli olmalıyız ama bu dönem çok kritik. Araçta sigara içip candan atanlar var ‘Ne olacakmış’ diye düşünenler var. Ne olacakmış diye düşünmemek tedbirli olmak gerekiyor" dedi.
"YANGIN SEZONU BOYUNCA DİKKATLİ OLMALIYIZ"
Yangın sezonu boyunca dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Tunç; "Yangın sezonu 1 Haziran itibariyle başlar; ekim ayına kadar sürer, bazen yağışlar gecikirse bu süreç uzar. Bu dönemde vatandaşlarımızın, üreticilerimizin çok hassas ve dikkatli olmalarını istiyoruz. Bilindiği gibi yangın için üç şey lazımdır; ateş, yanıcı madde ve oksijen. Bu üçü bir araya geldiğinde yağışlı havalarda da yangın çıkabilir. Rutubetin çok olduğu dönemlerde ise; siz ateşlersiniz ama bir süre sonra söner. Rüzgar yoksa yanar ama genişlemez. Şuanda hava çok sıcak, kuru otlar çok fazla, nem ise hiç yok, rüzgâr da var. Haliyle çıkacak yangının büyümesi ve yayılma riski artan bir süreçten geçiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Antalya’dan başlayıp Ege kıyılarına kadar yayılan yangın aslında bir küçük kibrit çöpü nedeniyle. Bir kibrit çöpünü düzgün söndüremezseniz; işte bu kadar büyük alanlar yanarak küle dönüşür. Bu tür dönemler işte bu konularda daha hassas olmamız gerekiyor. Güney Marmara’da rüzgarın ağırlıklı yönü Poyrazdır; ancak Lodos olduğu zaman çok dikkatli olmalıyız. 200-250 gün Poyraz rüzgarları eserken; 40 gün kadar Lodos esiyor. Lodoslu havalar kritiktir; çünkü sıcak hava akımını da beraberinde getiriyor ve daha büyük yangın riskini ortaya çıkartıyor. İnsanlarımız hakikatten yaşadığı çevre içerisinde kendisine doğrudan zarar vermiyor ama toprağın içerisindeki canlıdan tutunda doğadaki bitki ve ağaçlara kadar her şeye zarar veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"ORMANLARA BİTİŞİK ALANLARA GİRİŞ YASAK"
Ekiplerin teyakkuzda olduğunu ve halkın orman kampı olarak tescilli yerlerde zaman geçirmeleri gerektiğini söyleyen Tunç; "Ekiplerimiz hazır; ekiplerimizi güçlendirdik. Yangın çıkma riskinin yüksel olduğu bölgelerde; Valiliğimizin almış olduğu kararlar doğrultusunda tüm ormanlara giriş çıkışları işi olmayanlar için yasakladı. İkincisi de halkımızın kontrolsüz yerlerdeki ormanlara bitişik alanlara girişlerini de engelledi. Orman kampı olarak tescillenmemiş tesislerin girişlerini de yasakladık. Buralarda denize girmek, mangal yapmak yasaklandı. Kişi başına idari para cezası uygulanıyor" dedi.
BİGA'DA PİKNİK YAPILACAK ALANLAR NERELER?
Biga'da piknik yapılabilecek alanları sıralayan ve yasaklara uymayanların ceza ile karşılaşacaklarını söyleyen Tunç; "Cezai müeyyidelerle orman yangınlarının engellenmesinin çözülemeyeceğinin farkındayız; eğitim ile bu sorunlar çözülür. Orman varlığımız herkesin değeridir. Bizlerin bu ortak değerlerimizi korumamız gerekir. Vatandaşlarımızın tescillenmiş yerlerde denize girmeleri veya piknik yapmalarını öneriyoruz. Piknik içinde; Abdiağa, Balıkkaya’da, Nilüfer Gölü tescillenmiş bölgelerdir. Buralar halkımızın kullanımına açıktır; biz bu tescilli alanlar dışında piknik ateşi yakılmasını istemiyoruz. Yangın sezonu boyunca bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hiçbir şekilde bu tür havalarda ormanlık alan içerisinde piknik yapılmamasını öneriyoruz. Bu bölgelerde bile özellikle bu tür havalarda mangal ateşi yakma alışkanlığımızı terk etmemiz gerektiğine inanıyorum. Ormanları korumak her vatandaşımızın görevidir; çocuklarımıza geleceğe bu doğayı miras olarak bırakmak zorundayız" şeklinde konuştu.
ASAYİŞ
Yayınlanma: 13 Temmuz 2023 - 15:41
Orman'dan sıcak hava ve yangın uyarısı
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Biga'da cuma günü en sıcak günlerden biri yaşanacak
ASAYİŞ
13 Temmuz 2023 - 15:41
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir