2 Nisan Dünya Otizm Spektrum Bozukluğu farkındalık günü olarak belirlenmiştir ve farkındalık günleri kendimizi ve çevremizi bilgilendirme, eksikliklerin değerlendirilmesi ve yeni çabalar ile sürdürülmesi gereken davranışlar oluşturmayı sağlar.
Otizm; Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), çocukluk çağı nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir klinik tanı grubudur.
Otizm tanısı almış kişilerde besin seçiciliği, yeme davranış bozukluğu ve gastrointestinal sorunlar nedeniyle genellikle bazı besin ögelerinin yetersizlikleri ve bu yetersizliklere bağlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
OSB olan çocukların yaklaşık olarak %80’i besin seçici olarak tanımlanmaktadır. Bu çocuklar, belirli sıcaklık, renk, şekil gerektiren besinlere ya da ticari markalara karşı özel beslenme davranışları gösterebilirler.
Alerji ve Otizm
Herhangi bir gıda maddesi alerjik olabileceği gibi, şeker gibi bazı gıdalar davranış bozukluklarına yol açan şüpheliler listesinde yer alabilir. Bu davranış bozuklukları ruh halinde oynamalar, akılcı olmayan davranışlar, huysuzluk, uyku bozuklukları, sinirlilik hali gibidir.
Gluten-Kazein İçermeyen Beslenme
Gluten buğday, yulaf, çavdar ve diğer tahıllarda bulunur. Kazein ise sütte bulunan protein çeşididir. Süt ve tahılların dışında başka besinler de sorun yaratabilir ve çoğu zaman bunların sayısı birden fazla olabilir.
Vitamin Tedavisi
Vitamin tedavisinde, vücut metabolizmasını normal hale getirmek amaçlanır. Bu tedavide çocuklara özellikle yüksek dozda B6 magnezyum minerali verilir. B6 vitamininin işlevi proteinin sindirimini kolaylaştırmaktır. Çalışmalar, B6 vitamininin beyin dalgalarının ve idrar kimyasının normal hale gelmesine yardımcı olduğunu, hiperaktiviteyi kontrol ettiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve alerjik reaksiyonların etkilerini azalttığını göstermektedir.
Magnezyum, kemik oluşumunu destekleyen, sinir ve kas hücrelerinin bakımını sağlayan ve vücuttaki enzimlerin çalışmasını arttıran bir mineraldir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 05 Nisan 2021 - 10:00
Otizm ve beslenme
2 Nisan Dünya Otizm Spektrum Bozukluğu farkındalık günü olarak belirlenmiştir ve farkındalık günleri kendimizi ve çevremizi bilgilendirme, eksikliklerin değerlendirilmesi ve yeni çabalar ile sürdürülm
YAZARLAR
05 Nisan 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir