Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile özellikle tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehaneleri kapsayan geniş çaplı yenilikler hayata geçiriliyor.
Yeni yönetmelik doğrultusunda:
-
Tıbbi gerekçe olmadan Planlı Sezaryen doğum tıp merkezlerinde artık yapılamayacak.
-
Normal doğum hizmeti vermek isteyen merkezlerde doğum ünitesi bulundurulması zorunlu hale gelecek.
-
Ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum ünitesi kurulamayacak.
-
Doğum üniteleri, hastane sirkülasyonundan izole, kolay erişilebilir ve ameliyathaneye yakın olacak şekilde planlanacak.
Elektronik Kayıt ve Denetim Sistemi Geliyor
Yeni yönetmelikle birlikte, tüm tıp merkezlerinde elektronik kayıt ve bildirim sistemi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, uygulanan tıbbi tedavilerin bilimsel standartlara uygunluğu düzenli denetimlerle kontrol edilecek.
Cerrahi Müdahalelerde Yeni Şartlar
Uzman tabip sayısı 10 ve üzeri olan, 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde acil ünitesi ve Cerrahi Müdahale birimi kurulabilecek. Ancak bu merkezlerde yapılacak cerrahi işlemlerin, ikinci bir müdahaleyi gerektirmeyecek şekilde planlanması şart olacak.
Uygulama İzin Belgesi Şartı
Tüm özel sağlık kuruluşları için uygulama izin belgesi alınması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, en az iki polikliniğin bir araya gelmesiyle tıp merkezine dönüşüm sağlanabilecek.
Muayenehanelerde Modern Tıp Kuralları Esas Alınacak
Muayenehanelerde yapılacak tıbbi işlemlerin çağdaş tıp kurallarına uygunluğu gözetilecek. Tıp merkezleri bünyesinde yürütülen laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri ise gerekli izinler alınarak sunulabilecek.
HABER MERKEZİ