Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Biga depremlerini yerinde incelemek üzere bölgeye gitmişti. Perinçek incelemeler sırasında fay aynasını bulduğunu açıklamıştı.
O bölgede 2 Şubat tarihinden itibaren gerçekleşen deprem fırtınalarına değinen Perinçek, 8 gün içinde deprem fırtınasının başlayacağını iddia ederek, bölgede bulunan kerpiç evlerin yıkılma tehlikesi altında olduğunu belirtti.
Çanakkale için de uyarılar yapan Prof. Dr. Perinçek, Çanakkale’nin yüzde 60’ı alüvyon üzerinde bulunduğuna değinerek, Çanakkale’nin sağlam zeminlere taşınması gerektiğinin altını çizdi.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek gazetemize verdiği röportajda; “Beypınar, Narlı, Kozçeşme köylerinin olduğu yerde ilk depremler 2 Şubat tarihinde başladı. 2, 6, 12, 17 Şubat’a depremler oldu. 4-9 gün arayla deprem fırtınası yaşıyoruz. Bu bölgede aktif fay yok, aktif fay olmaması birçok kişi için soru işareti. Deprem varsa aktif fay vardır. Benim bu bölgede bulduğum fayların aktif ya da eksi fay olduğuna henüz karar vermedim.
O bölgede yaklaşık 8,9 tane fay işaretledim. O faylardan bir tanesinin fay aynasını buldum. Fayı tam olarak tanımlamak için aynayı görmemiz gerekiyor, başka belirtileri de var bunlara bakarak fayları işaretledim.
“5 ya da 8 gün sonra deprem fırtınası başlayacak”
Muhtemelen 5 ya da 8 gün sonra orada bir deprem fırtınası başlayacak. Depremlerin oluşuna baktığımda 4,5 ile 5 arasında bir deprem olabilir. 5 büyüklüğünde bir deprem yıkıcı değil ama o bölgede bulunan kerpiç evler yıkılacaktır. Şimdilik damlardan kiremit düştüğünü dökülmüş, 5’li bir depremde evler de yıkılabilir.
“Benim endişem köylerdeki bazı evleri yıkabilir”
Bir hafta sonra 5 civarında deprem olduğunda benim endişem bu köylerdeki bazı evleri yıkabilir. Deprem fırtınaları aslında çok büyük deprem yaratmazlar ama bu deprem fırtınaları Biga, Çan, Bandırmadaki fayları tetikleyebilir. Buradaki faylar üzerinde çok büyük depremler var. Bandırma’da bulunun Kyzikos Antik Kenti 177 depreminde yıkılmış. Bu yıkıntı bize burada büyük depremler olduğunu gösteriyor.
Çan’da günümüzden 287 yıl önce bir deprem var. 300 yılı geçince biz korkmaya başlıyoruz. Fakat Assos Antik Kentini yıkan deprem 1332 yıl önce olmuş, onların izlerini de buldum. Duvarların, surların yılması savaşla olamaz, onlar depremle yıkıldı.
287 yıl önce olan deprem, 177 depremi, 1766 Marmara depremleri var; bu depremler beni korkutuyor. Güzelyalı’da 1875 depremi var, fakat depremden yeterince vakit geçmedi.
“Bu faylar her an deprem yaratabilir”
Birçok kişi Çanakkale faylara uzak diyor, Çanakkale faylara uzak değil. Çanakkale Boğazı içinde faylar var, bu faylar her an deprem yaratabilir. Deprem, Çanakkale Boğazının Marmara çıkışında Lapseki’de olabilir.
“Çanakkale’nin sağlam zeminlere taşınmasını öneriyorum”
Belediyenin çok dikkat etmesi gerekiyor. Çanakkale’nin yüzde 60’ı alüvyon üzerinde. Deprem olduğunda, depremin yıkıcı etkisini arttırıyor. Yerden sular çıkıyor ve binalar yıkılmasa bile yan yatıyor. Dolayısıyla Çanakkale’nin yavaş yavaş yeni yapı izni verilmeden sağlam zeminlere taşınmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Mart 2024 - 12:56
Güncelleme: 02 Mart 2024 - 23:06
Prof. Dr. Doğan Perinçek; Biga'da yaklaşık 8 gün sonra deprem fırtınası başlayacağını iddia etti
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, son günlerde Biga’da yaşanan deprem fırtınalarını gazetemize yorumlayarak, 8 gün içinde o bölgede deprem fırtınası yaşanacağını iddia etti. Yaşanacak deprem fırtınasında 5 büyüklüğünde bir deprem olacağını vurgulayan Perinçek, bölgede bulunan kerpiç evlerin yıkılma tehlikesi altında olduğunun altını çizdi.
GÜNDEM
02 Mart 2024 - 12:56
Güncelleme: 02 Mart 2024 - 23:06