Prof. Dr. Doğan Perinçek yaptığı açıklamada; “Yaşadığımız 4.9 büyüklüğündeki deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda (eflatun) oldu. Derinliği 14 Km ile son aylarda bu bölgede görmeye başladığımız derin depremlerden bir tanesi. Genellikle 10Km derinlikten daha az derinlikte depremler olurken son 2 ayda depremlerin neredeyse yarısı 10 Km üzerine çıktı. Bunun jeolojik bir anlamı olmalı.
1953 Gönen Yenice depreminden sadece 70 yıl geçtiği için Yenice Gönen Fayı üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz. 4-5 büyüklük aralığındaki depremlerin ise beklenen depremler.
Depremden yarım saat sonra yerel ve ulusal basında yorumladığım gibi bu depremin devam edeceğini büyüyeceğini sanmıyorum. Nitekim bu alanda artçı depremleri dahi yaşamadık.
Yerbilimcilerin çoğunluğu, Marmara depremini Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda (yeşil) bekliyor.
Kanımca büyük deprem riski Kuzey Anadolu Fayı'nın orta kolunda (MAVİ). Marmara adası dolayında son 3 yılda ve özellikle son 4 ayda yoğunlaşan depremler kuzey koldan (yeşil) orta kola (MAVİ) gerilim (enerji) transfer edildiğini gösteriyor. Bu benim görüşüm meslektaşlarımın bir kısmı gerekçelerini göstererek karşı görüşlerini bildirebilirler.
KAF kuzey kolun dışında, doğuda Gemlik Körfezi dolayında olan depremlerinde Orta kola gerilim aktardığını, Bandırma yönünde enerji transfer ettiğini düşünüyorum.
Biga Kuzeybatısında 2 Şubat gününden bugüne kadar aralıklarla 5 deprem fırtınası yaşadık. Bunlarda sonuncusu 4.6 büyüklükte deprem ile bizlerin dikkatini çekti. Özellikle 4.6 büyüklükteki depremin olduğu hafta içinde yaşanan, 3 büyüklük üzerindeki 8 deprem bizleri (beni) özellikle endişelendirdi. Deprem fırtınalarının büyük deprem yaratacağını beklemiyoruz fakat burada olan depremler güneyde Bandırma, Biga; Çan hattında bulunan aktif fayları tetikleyebilir. Önümüzdeki 5 gün içinde altıncı deprem fırtınası başlarsa bu benim için sürpriz olmayacak ve bu sırada 4.6 büyüklük aşılırsa buna da şaşırmam. Zira birbirini ortalama bir hafta arayla takip eden, her deprem fırtınasında hem deprem sayısı hem de büyüklükleri arttı. Şu an Biga kuzeybatısında (Beypınarı, Kozçeşme, Arabakonağı köyleri dolayı) deprem sayısı azaldı, sakin bir dönem yaşıyoruz.
3 ten büyük 8 depremin olduğu alanda aktif fay haritalanmamış. Bu yerde 35 günde 215 sayısını aşan deprem olmuşsa, orada fay olmaması mümkün değil. 4.6 büyüklükteki depremden sonra bölge için ofis ve arazi çalışması yaptım. Uzay görüntülerinden 10 kadar fay haritaladım, bunlardan 4 tanesini arazide kontrol ettim ve morfolojik olarak doğruladım. Arabakonağı Köyü yakınında ise kitaplık bir fay aynası buldum. Yüzeyde izi olan bu fayların aktif olduğunu henüz söyleyemiyorum fakat derinlerde bir fay oluştuğu ya da Paleo-fayların tekrar aktif hale geldiğini söyleyebilir. Bu fayların aktif olup olmadığını öğrenmenin bir yoluda, hendek çalışması yapmak, hendek çalışması yapmak isteyen meslektaşlarım olursa, onlarla birlikte çalışmaya hazırım” ifadelerini kullandı.
GÜNCEL
Yayınlanma: 06 Mart 2024 - 14:57
Prof. Dr. Perinçek; "Hendek çalışması yapmak isteyen meslektaşlarım olursa birlikte çalışmaya hazırım"
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde gerçekleşen 4.9 büyüklüğündeki depremi yorumlayarak; “Yenice Gönen Fayı üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz” dedi.
GÜNCEL
06 Mart 2024 - 14:57
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir