80'li yıllarda saç olmak zordur. Her zaman kabarık dolaşmak zorunda kalırsınız. Tepeden tutturulan kelebek tokaların ön tarafından alnımıza mutlaka kalın perçemler dökülür. Bir de bu kelebek tokaların dışında yanlardan tutturmak için taraklı tokalar ve arkadan toplamaya yarayan içi taraklı hafif eğimli ve kıstırmalı tokalarla toplanırsınız. Bu kıstırmalı tokalarla toplanan saçın arkadan görünüşü de saçak saçaktır. Bir de perma denilen işlem var. Kocaman makinanın içinde kafada bigudilerde saatlerce beklersiniz. Saçın ve kafa derisinin yanmasını göze alarak çıkacak sonuca odaklanırsınız. Yıllar sonra demode olacağınız kesindir, yine de baş tacı edileceğiniz zamanı beklersiniz.
1979' da İran Devrimi ile yeni liderin iktidara gelmesinden kısa süre sonra, dini ya da milliyeti ne olursa olsun bütün kadınların başörtüsü takmasına karar verildi. 2005' e gelindiğinde ise Tahran' da, bazı kadınlar iyice gevşetilmiş başörtüler ve pardösülerle dolaşıyordu. Asıl soru, başörtünüzü ne kadar geriye ittiğiniz?
2022' de ise saç meselesi uzadı ve içinden çıkılmaz bir döngüye girmiş olarak dünya gündeminde yerini aldı. Neredeyse her gün genç insanların idam edilmesi ve kadınlara yapılan baskılarla ilgili haberler geliyor. Bu haberlerden biride Tahran' da 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini isimli kadının, başını kurallara uygun şekilde örtmediği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alındı ve işkence edilerek öldürüldü. Mahsa Amini' yi "irşat etmek" ve "eğitmek" gerekçesiyle...
Molla diktatörlüğünün ahlak polisi yoluyla "eğitme" ve "irşat etme" iddiası, bir yalandan başka bir şey değil. Molla rejiminin ahlak polisinin irşat ve eğitimden anladığı şey, korku, baskı ve işkence olduğu ispatlanmış oldu.
Öre yandan uluslararası toplumun tepkilerine duyarsız olan Molla rejimi, kadınlara yönelik keyfi baskı uygulamalarına devam ediyor. Protestolarla birlikte durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İran halkı, hayatlarını karartan, boğan ve tüketen mollaların, şeriat diktatörlüğünden bıkmışlığı gözler önüne seriyor.
Mahsa Amini cinayetine hiçbir şekilde tepkide bulunmayan Hameney, İran halkını Batılıların aldatmacalarına kanmamaları konusunda uyarıyor. Tanıdık bir söylem olan "dış güçler etkisi" İran' da da konuşuluyor. İç güçler, vatandaşının hak ve özgürlüklerine zincir vurursa, yaşam hakkını elinden alırsa ve bu durumdan memnun olursa, dış güçler neler yapmaz ki... İran' da kadınlar Mahsa Amini cinayetini protesto etmek için saçlarını kesiyor. Kadınların saçlarını kesmesi, tutulan yasın umudu. Kadınlar, özgürlük ve eşitlik talepleriyle yıllardır içimizde.
"Anılar saç tellerinde birikir. Bu yüzden iyi bir arınma saçlarını kestirmek ile başlar."
İyi haftalar.
YAZARLAR
Yayınlanma: 03 Ekim 2022 - 09:19
Saç olmak
80'li yıllarda saç olmak zordur
YAZARLAR
03 Ekim 2022 - 09:19
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir